Region Västmanland erbjuder självprovtagning för HPV

Från och med november kommer kvinnor i åldern 30-70 år i Västmanland att erbjudas självprovtagning i hemmet för HPV, humant papillomvirus.

Publicerad

Med start i november börjar Region Västmanland att erbjuda kvinnor i åldern 30-70 år självprovtagning i hemmet för HPV, humant papillomvirus, viruset som kan orsaka livmoderhalscancer. Självprovtagningen ersätter i de flesta fall besök hos en barnmorska, men möjligheten att provta sig på en barnmorskemottagning blir kvar för den som vill.

– I princip all livmoderhalscancer beror på en infektion av HPV, och därför är det viktigt att provta sig för sin framtida hälsa, säger Björn Svartsgård, överläkare på Kvinnokliniken på Västmanlands sjukhus Västerås.

Att regelbundet göra prover minskar cancerrisken med mer än 90 procent, och ju tidigare upptäckt desto större är chansen till en lyckad och effektiv behandling.

Region Västmanland börjar skicka ut provtagningsmaterialet till kvinnor 30-70 år i en första etapp med start i början av november, varefter fler etapper följer. Under 2023 beräknas cirka 15 000 kvinnor få provkitet skickat till sig.

Själva testet tar ett par minuter att göra, och Region Västmanland skriver att självprovtagning för HPV är lika säker och effektiv som att ta provet hos barnmorska.

– Skulle provet visa på HPV blir man kallad till cellprovtagning hos en barnmorska, tidigast tre månader efter provsvaret. Visar den provtagningen på cellförändringar i livmoderhalsen blir man kallad till ett läkarbesök.Det är viktigt att lämna prov även om man är vaccinerad mot HPV eftersom vaccinet inte ger ett hundraprocentigt skydd mot livmoderhalscancer.

Powered by Labrador CMS