Region Västmanland delar ut kulturstipendium

Regionstyrelsen har beslutat vilka som blir regionens kulturstipendiater i år och vem som får hedersgåvan 2018.

Publicerad

Varje år delar Region Västmanland ut kulturstipendier till verksamma konstnärer. Stipendiet är på 20 000 kronor. De delar även ut "Årets hedersgåva":

Följande fem konstnärer kommer att få kulturstipendium:

Frida Lundén, som går sista året på masterprogrammet för konsthantverk på Konstfackskolan i Stockholm, arbetar med glas, gör skulpturer och installationer där glas och ljus kombineras. Hon har engagerat sig för att stärka konstscenen i Västerås där hon efter sin examen hoppas kunna etablera sig.

Christina Skårud, målare som är verksam i Göteborg. Hennes måleri kan etiketteras som ett slags surrealism. Christina Skårud har under åren haft många utställningar och i höst förbereder hon en stor separatutställning i Tomelilla konsthall.

Paul Grähs är glaskonstnär med studio i Arboga. Hans produktion består av unika utställningsföremål, stora insekter och mollusklika former. I sin hytta vill Paul Grähs kunna erbjuda kurser och skapa utrymme för andra konstnärer som vill experimentera genom att hyra in sig där.

Josefina Paulsson, boende i Fläckebo, är frilansande musiker som utforskar folkmusiken i Västmanland. Hon turnerar i världen, spelar och håller kurser. Hon är musikalisk ledare för länets Världsmusikorkester i en samverkan mellan Västmanlandsmusiken och kulturskolorna.

Anna Widerberg, har arbetat i många yrken, bland annat som undersköterska, journalist, diakon och politisk sekreterare. I dag jobbar hon med att skriva, föreläsa och göra film. En roman med arbetsnamnet Godhetens baksida är under arbete. I denna berättelse använder hon sina erfarenheter av att som diakon ha mött personer med missbrukarproblem.

Årets hedersgåva

2018 års hedersgåva går till Yvonne Gröning somär en stark ambassadör för Västmanlands kvinnohistoria. Hon har genom sitt mångåriga författarskap skrivit böcker som skildrar historiskt viktiga personer och kvinnolivshistorien i Västmanland, exempelvis Fru Bob om Anna Boberg och Järnladies om kvinnor i järnbruken. Till antologin Kvinnoliv i Västmanland samlade Yvonne Gröning material genom skrivarcirklar för kvinnor i länets kommuner. Hon har även arbetat med film och teater.

Powered by Labrador CMS