Västeråsbandet Guzztav vann regionfinalen av Imagine 2022. ”En jätterolig upplevelse”, säger bandets talesperson Alva Nee. Foto: Stefan Lindgren
Västeråsbandet Guzztav vann regionfinalen av Imagine 2022. ”En jätterolig upplevelse”, säger bandets talesperson Alva Nee. Foto: Stefan Lindgren

Nystartade storbandet vann Imagine: ”Obeskrivlig känsla”

Efter vinsten i regionfinalen av Imagine ska det vinnande bandet Guzztav representera Västmanland i riksfinalen om mindre än en månad.

Publicerad

Vi är relativt nystartade så det har verkligen gett oss en väldigt fin gemenskap

Den 10 april avgjordes regionfinalen av Imagine Västmanland 2022 och 8-mannabandet Guzztav tog hem segern och kommer representera Västmanland i riksfinalen som går av stapeln den 12-15 maj i Eskilstuna. Imagine är en jurybedömd musiktävling för unga musiker mellan 13–21 år.

Guzztav, som egentligen är ett 11-mannaband, bildades förra året och tävlade i Imagine för första gången. Bandet besår av Alva Nee, Joel Andersson, Johan Kalderen, Gustav Jakobsson, Klara Tapper, Hugo Leander, Elvira Tapper, Ester Rehnman, Tilda Brunnegård, Moltas Wennerborg och Georg Slettengren

– Det har varit en jätterolig upplevelse. Vi är relativt nystartade så det har verkligen gett oss en väldigt fin gemenskap och vi tycker typ att vi är som familj nu, säger bandets talesperson Alva Nee. Hon fortsätter:

– Inför regionfinalen fick vi delta i en workshop vilket var väldigt givande. Bara att få uppträda på Västerås Konserthus var jätteroligt.

Bandet började ta form när de ska bilda ett husband på Växhuset.

– Från början var vi fyra, fem stycken som skulle starta upp ett band, och vi ville ha blås och andra bra musiker och då blev vi till slut 11 stycken. Vi är en skara ungdomar varav många går på Kulturskolan, sedan har vi frågat de som vi tycker är duktiga musiker.

Guzztav under uppträdandet i regionsfinalen. Foto: Stefan Lindgren
Guzztav under uppträdandet i regionsfinalen. Foto: Stefan Lindgren

Det var en obeskrivlig glädje att vinna, vi stod på scenen och bara hoppade av lycka

Hur funkar det att få ihop alla?

– Det är klart att det är lite svårt att hitta reptider och så, men vi har ändå två rep i veckan och är i princip alla på plats varje gång. Och om vi inte är det så är det ändå en styrka att vi är så många, för vi kan sätta ihop det på flera olika sätt även om en eller flera saknas.

Vad spelar ni för typ av musik?

– Vi spelar mycket funk och pop, åt det hållet. Flera i bandet har börjat skriva mer eget och då blir det mer pop. När vi spelar covers är det mer blandat, säger Alva Nee.

I musiktävlingen medverkar Guzztav med två egenskrivna låtar. Juryn i regionfinalen imponerades av hur samspelta bandet är. Motiveringen lyder som följer:

”En för alla, alla för en. Ni var närvarande och spelade som en och samma kropp. Med ett framträdande som bokstavligen blåste oss av scen”.

– Det var en obeskrivlig glädje att vinna, vi stod på scenen och bara hoppade av lycka. Vi är samspelta och har så otroligt roligt tillsammans och jag tror och hoppas att det syns utåt också.

Bandet vann ett stipendium värt 20 000 kronor. Foto: Stefan Lindgren
Bandet vann ett stipendium värt 20 000 kronor. Foto: Stefan Lindgren

Bandet vann ett stipendium på 20 000 kronor som Länsförsäkringar Bergslagen sponsrade tävlingen med.

– Vi har tänkt ha det som grunden till en bandkassa. Då kan vi eventuellt köpa nya instrument och ha en bandlokal tillsammans, och kunna etablera oss ännu mer.

Nu förbereder sig bandet för riksfinalen i maj.

– Vi är såklart jättetaggade för det och håller på att repa i ordning oss och vässar till oss lite extra. Det ska bli väldigt roligt.

De kommande månaderna väntar spelningar på Djäknebergets nationaldagsfirande och Hallsta Pride.

– Vi är ganska spridda åldrar och vissa går fortfarande i skolan medan andra jobbar, men vår ambition är såklart att fortsätta spela tillsammans och Imagine har verkligen blivit en morot till att fortsätta utveckla det vi har.

Powered by Labrador CMS