Rikard och Frida Hjärtström driver Veggoköket från sitt hem i Hökåsen. Foto: Helena Andersson

Veggoköket gör comeback – i Hökåsen

Veggoköket är tillbaka. I ny form och på ny plats. – Lusten kom tillbaka, säger ägarna Frida och Rikard Hjärtström.

Publicerad

Veggoköket startade för runt nio år sen i en liten butik på Frejahöjden och efter cirka två år tog Frida och Rikard Hjärtström tillsammans med två andra över verksamheten.

Efter att ha lämnat Saluhallen slakteriet i februari, dels på grund av pandemin men också för att det var dags att göra något annat, tog Frida och Rikard en paus och laddade om.

Nu är lusten tillbaka och paret har dragit igång sin verksamhet igen, hemma i huset i Hökåsen.

– Ända sen vi blev ihop var drömmen att öppna ett kafé eller en restaurang, men vi visste inte i vilken form.

När Greger Johansson i Saluhallen hörde av sig för andra gången om en tom lokal såg de möjligheten att testa på att driva restaurang.

Då de båda var veganer sen tidigare så var det naturligt för dem att fortsätta med den veganska inriktningen.

– Vi såg det som en utmaning att veganisera klassisk mat för att få fler att testa på och bli nyfikna. Vi ser fortfarande en stor lucka i Västmanland då det inte finns många som erbjuder bra växtbaserad och allergivänlig mat. Då allt vi lagar är mjölk- och äggfritt blir det enkelt för dem som har allergier.

– Maten är inte smaklös utan lagad med mycket smak och kärlek.

Ett smakprov på Veggokökets julmat. Foto: Privat

Och nu är det alltså dags för nystart.

– På skämt kastade jag ut: Kan vi inte bara flytta hem allt? Så blev det och det som tidigare var garage har nu förvandlas till ett funktionellt kök, säger Rikard.

Efter att ha drivit restaurangen i Saluhallen har de nu valt att satsa på catering, matlådor och pizzakvällar.

– Det var de delarna som fungerade bäst och som vi fortfarande tycker är roligt.

En av Veggokökets populäraste rätter är deras kebabpizza.

– Det är roligt för att det är så många som älskar kebab som vågar prova den vegetariska varianten och tycker om den. Vår kebab gör vi på rena produkter. Och nu inför julhelgerna kommer det att finnas både julkassar och catering av julbord.

Viktigt för paret är att deras mat är så ren som möjligt.

– Vi använder oss av en hel del ekologiska eller svenskodlade råvaror i vår matlagning. För miljöns skull och våra kroppar, säger de.

I samband med nystarten har de breddat företaget till holistisk hälsa i form av femininyoga, behandlingar och ceremonier, vilket också innebär att namnet Veggoköket kommer att ändras.

Powered by Labrador CMS