På väg – mot en topplacering i kraftprovet. Västeråslaget Team Newsafe stod för en topprestation i Vätternrundan och blev tredje bästa lag av samliga efter att klarat av de 315 km på måltiden 7 timmar och 45 minuter. Foto: Mikael Josefsson

Västeråsteamets toppinsats i klassiska loppet

Topp tre i Sverige. Västeråslaget Team Newsafe stod för en imponerande prestation i klassikern Vätternrundan. – Det känns helt magiskt, säger en stolt kapten Rodde Vera.

Publicerad

Väntan har varit lång och träningstimmarna oräkneliga.

Redan i januari 2020 sattes målbilden upp för Team Newsafe, att klara de 315 kilometerna runt Vättern på 7 timmar och 45 minuter.

Och det var precis vad laget lyckades med ett coronauppehåll och över 600 dagar senare.

– Vi var väl inte helt hundra på att vi skulle greja det eftersom vi var 45 cyklister i laget från början, men sedan har det droppat av några stycken av olika anledningar, säger lagets kapten Rodde Vera.

Men vid målet i Motala stod det klart att det 29 cyklister starka laget – varav 24 tog sig hela vägen – hade prickat måltiden.

– Vi känner oss riktigt stolta över att så många kom i mål.

​Hela Team Newsafe-gänget samlat. Foto: Privat

Strategin var klar.

– Vi gick ut i en relativt stabil och kontrollerad fart, det gäller att inte stressa upp sig utan ha laget samlat. Vi hade hyfsat bra koll hela vägen på tiden.

Hur var känslan när ni hade kommit i mål och klarat er ”drömtid”?

– Den var helt magisk, det är fortfarande lite svårt att ta in vad vi har gjort. Vi är otroligt nöjda med prestationen och resultatet och att vi gjorde det här tillsammans som ett lag.

Det kom nämligen ytterligare en bonus när loppet summerades och alla lag hade korsat mållinjen.

Team Newsafe var med sin tid 7,45 – efter en snitthastighet på 41,1 km/h över de dryga 31 milen – det tredje snabbaste laget av samtliga som ställde upp i det klassiska kraftprovet.

– Verkligen något för alla att vara stolta över, jag tror inte att något lag från Västerås lyckats med det tidigare, säger Rodde Vera.

”En magisk känsla”, säger lagkapenen Rodde Vera, här just efter målgång och en total tredjeplats för Västråslaget Team Newsafe. Foto: Privat

Vad var nyckeln till att ni lyckades?

– Vi har haft tid att bygga teamet och skapa en känsla av att vi gör det ihop. Det avgörande är att bygga tillit till varandra, känna sig trygg med de andra i laget när man ligger så nära varandra i höga hastigheter. Alla gör det tillsammans och bidrar lika mycket och drar gruppen framåt.

Blir det någon fortsättning?

– Det tar några dagar innan saker har landat, vi njuter fortfarande av vad vi har gjort och försöker förstå vad vi har lyckats med. Men visst, jag tror att vi alla har lite samma drivkraft att se hur långt vi kan utvecklas. Kan vi höja oss ytterligare, kanske bli Sveriges näst snabbaste lag? Sådana tankar.

Ännu mer strukturerad träning och några nya medlemmar skulle kunna vara en formel för att nå dessa nya höjder.

Foto: Privat
Powered by Labrador CMS