Våghalsigt. Victor Bergelin genomförde en skärmflygning från en luftballong över Västerås i veckan. Foto: Caroline Wikström

Skärmflög från luftballong – siktar mot världsrekord

nn I veckan genomförde Victor Bergelin, 30 år, en ovanlig och minst sagt gastkramande insats på 1 200 meters höjd över Västerås. Han gjorde nämligen ett skärmflygsstart – från en luftballong. – Vi har diskuterat med myndigheterna i två år för att få göra det här hoppet, säger han.

Publicerad

Vissa lever för trygghet. Andra jagar adrenalinkickar. En som tillhör den senare kategorin är Victor Bergelin. Han har vigt sitt liv åt att att flyga skärmflyg på höga höjder.

– Jag är uppvuxen i Stockholm, men de senaste två åren har jag bott i min husbil.

Att hoppa fallskärm från luftballong är inte helt ovanligt. Men att skärmflyga (även känt som paragliding) från luftballong är något helt annat.

– I vanliga fall när man håller på med paragliding startar man från ett berg där man springer och hoppar ut över kanten innan man flyger iväg. För att få till starten från luftballongen får man använda en teknik som kallas för roll over. Det innebär att Victor gjorde en volt när han startade flygningen.

Hur kändes det när du stod på kanten och skulle hoppa?

– Hela vägen upp med ballongen kändes det lugnt. Jag satt på kanten med ena foten utanför hela tiden. Men sen, när jag skulle ställa mig på kanten och det bara var sekunder kvar till hoppet kom känslan: ”Vad håller jag på med egentligen?”. Det kändes inte alls som något naturligt som min kropp ville göra. Men sen startade jag. Och det blev ju bra, säger Victor

Det ryktas om att du siktar på att slå världsrekord?

– Det stämmer! Jag plan-erar att göra ett hopp med fler loopar. Här gjorde jag fyra-fem varv för att testa. Planen är att jag ska göra över 700 loopar, men då behöver vi komma upp på över 6 500 meters höjd, och då får jag använda syrgas.

Våghalsigt. Victor Bergelin genomförde en skärmflygning från en luftballong över Västerås i veckan.
Luftballongen. Victor Bergelin diskuterade med myndigheterna i två år för att få genomföra flygningen från luftballongen.
Powered by Labrador CMS