Vill finnas till för alla. Västmanlands Teaters chef Niklas Hjulström ser fram emot det omfattande arrangemanget. Foto: Helena andersson
Vill finnas till för alla. Västmanlands Teaters chef Niklas Hjulström ser fram emot det omfattande arrangemanget. Foto: Helena andersson

Sex dagars folkfest i Västerås

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfest som i år kommer att hållas i Västerås den 7–12 juni. Förutom att vara en branschträff kommer det att finnas möjlighet för allmänheten att ta del av det digra programmet. – Det är jätteviktigt att allmänheten ska ha tillgång till alla föreställningar, säger Niklas Hjulström, teaterchef för Västmanlands Teater som är värd för årets biennal.

Publicerad

Förutom att det händer saker i hela Västerås så kommer det att hållas ”Torget Live” den 8–10 juni på Stora torget.

Västeråsarna bjuds på en folkfest med några av Sveriges mest folkkära artister helt kostnadsfritt. Programmet startar kl. 20.00 varje kväll och växlar mellan två scener fram till kl. 23.00.

– Vi vill sänka tröskeln och visa att Marit Bergman, Babben Larsson, Per Andersson, Kayo och många flera man brukar ta del av till exempel på Cityfestivalen, finns här hos oss. Många av de artister som uppträder har varit hos oss i andra produktioner och allt finns här i Västerås. Så vi tänkte att vi kör på Stora torget också, berättar Niklas Hjulström.

Det är två scener, en stor och en liten. På den stora kommer Niklas att vara konferencier och där kommer bland annat Marit Bergman och Andreas Kullberg uppträda.

– Helena Bergström kommer också och hon kommer att berätta om när hon stod på Västmanlands Teater som femåring och spelade i Klas Klättermus.

På den lilla scenen kommer Västeråskomikerna Jonas Öhrn och Mattias Wiik att vara värdar.

– De har bland annat totat ihop tre grupper – Västmanlands Teater, Awake projects och Kameleonterna från Sala – som kommer att få varsitt teateruppdrag där de under två timmar får skriva en pjäs, som de redovisar senare under kvällen.

På torsdagen är det lite av ett opera och klassiskt-tema. Och på fredagen kommer bland andra Per Andersson, Rennie Mirro och Karl Dyall att medverka och sen avslutas kvällen med ett riktigt disco-party av Kayo.

– Jag tror att det kan bli riktigt nice, säger Niklas Hjulström.

Han tycker att det är jätteroligt att biennalen blir av.

– Vi har ju jobbat med det här sen 2019 då vi började bearbeta kommun och region eftersom det behövs lite extra pengar för ett sånt här arrangemang, berättar han.

Utbudet av föreställningar är stort.

– Det har gått jättebra vi har ett mycket fint urval av föreställningar. En del grejer känner jag igen som teatermänniska, till exempel föreställningar från Norrdans och Dramaten, men så finns det också föreställningar som inte ens jag känner igen vilket är spännande.

Nicklas Hjulström har ett enormt förtroende för den jury som valt ut de bästa föreställningarna som visats på scener i hela landet.

– De har sett 300–400 föreställningar och sen gjort ett urval av dem. Så man kan vara säker på att man kommer att bli omskakad, upplyft, provocerad eller underhållen, det är det som är häftigt tycker jag.

Han säger att de ser det viktigt och jätteroligt att allmänheten ska ha tillgång till alla föreställningar.

– Så på vår hemsida kan man boka biljetter till konstfestens föreställningar.

Helena Bergström. Foto: Frankie FouganthinPer Andersson Foto: Robert Eldrim/Medljus
Helena Bergström. Foto: Frankie FouganthinPer Andersson Foto: Robert Eldrim/Medljus
Powered by Labrador CMS