Ska höja priset. Kamrul Quddus som driver Nojon Moni tar idag 90 kronor för luncherna, men kommer efter sommaren att höja priset till 95 kronor. Han tror inte att det kommer påverka kunderna. – För de flesta är det viktigare med bra mat än att det är billigt, säger han. ×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2
Ska höja priset. Kamrul Quddus som driver Nojon Moni tar idag 90 kronor för luncherna, men kommer efter sommaren att höja priset till 95 kronor. Han tror inte att det kommer påverka kunderna. – För de flesta är det viktigare med bra mat än att det är billigt, säger han. ×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Så mycket kostar det att äta lunch i Västerås

Snittpriset för en lunch i Västerås är 93,20 kronor. Det visar Västeråsföretaget Gastrogates årliga lunchprisindex. – Runt 90 kronor är ett bra pris för en lunch, tycker Eva Fagerlund som just den här dagen åt sin lunch på den indiska restaurangen Nojon Moni.

Publicerad

Lunchprisindex visar att de svenska lunchpriserna ökat med 2,40 kr jämfört med 2016. Snittpriset på en lunch i Sverige ligger idag på 94,90 kr. Enligt denna uppåtgående trend beräknas snittpriset på en lunch överstiga 100 kr innan 2020.

– Vi har sett att lunchprisindex i snitt har ökat med 2,64 kr per år sedan 2013. Vi har en fortsatt stark lunchkultur i Sverige och trots det ökande lunchpriset värdesätts den timmen där vi tar en paus ifrån arbetet och fyller på med ny energi, både genom att lämna arbetsplatsen samt att äta lagad mat, säger Elias Norström, vd på Gastrogate.

Störst ökning i Stockholm

I lunchpristoppen 2017 ligger Örebro med 98,20 kr tätt följt av Stockholm med 97,70 kr. Den billigaste lunchen finns i Eskilstuna där lunchprisindex 2017 ligger på 84,30 kr.

– Den kraftigaste ökningen har vi sett i Stockholm där lunchpriserna ökat med 3,40 kr sedan 2016, säger Elias Norström.

Prisvärt med lunch

Varje år sammanställer Sveriges ledande restaurangguide Gastrogate lunchpriserna från cirka 300 000 lunchmenyer i prisintervallen 40 och 199 kr. Undersökningen har gjorts sedan år 2000 och sammanställs i ett lunchprisindex.

– Lunchgästerna tycker att det är prisvärt att äta lunch i Sverige där man vanligtvis erhåller lagad mat, råkost, dryck och kaffe till maten, säger Elias Norström.

Trots det ökande lunchpriset värdesätts den timmen där vi tar en paus ifrån arbetet och fyller på med ny energi

Powered by Labrador CMS