Rasmus Risberg är en av världens bästa webbutvecklare

Västeråssonen tog hem en Medallion for Excellence i Yrkes-VM för webbutvecklare i Goyang i hård konkurrens med 23 andra ungdomar från hela världen.

Publicerad

Under fyra dagar, den 13-16 oktober, tävlade Rasmus Risberg från Västerås i Yrkes-VM i Sydkorea.

18-åringen tog hem en Medallion for Excellence, som är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori.

Rasmus tävlade i webbutveckling mot 23 andra ungdomar från hela världen.

Hur var hela upplevelsen med Yrkes-VM?

– Det har varit en kul upplevelse som jag tar med mig många erfarenheter ifrån. Eftersom modulerna är fullpackade har det varit stressigt och fullt fokus på att hinna med så mycket som möjligt. Vi genomförde sju moduler under fyra dagar och vi fick tre timmar per modul. För att jämföra hade jag kanske lagt fem till tio gånger så mycket tid under normala omständigheter. Modulerna släpptes tre dagar innan tävlingen och vi fick en kvart per dag att förbereda, berättar Rasmus för Västerås Tidning.

Egentligen skulle skulle tävlingen hållas 2021 i Kina men den blev först uppskjuten till 2022 och sedan inställd på grund av Kinas hårda Covid-19-regler.

– Eftersom det krävs massor av förberedelser för att hålla en tävling bestämde man att hålla tävlingen i 15 olika länder. Webbutveckling och sju andra yrken hamnade i Sydkorea. Det är tråkigt att det inte blev en enda stor tävling och att alla tävlande från Sverige inte åkte tillsammans, eftersom det är en upplevelse i sig, men kul att tävlingen äntligen blev av. Korea gjorde ett fantastiskt arbete som organisatör, speciellt med tanke på att de endast haft ett par månader att förbereda. Att träffa tävlanden från de andra länderna och se Sydkorea har också varit intressant, speciellt med tanke på att jag inte har varit utanför Europa tidigare.

Hur förberedde du dig?

– Specifikt för tävlingen förberedde jag mig framför allt genom att gå in på djupet på de programmeringsspråk, ramverk och verktyg som tilläts under tävlingen och genom att genomföra tävlingsuppgifter från föregående tävlingar. Detta började jag med för ungefär två år sedan, efter att jag vann Yrkes-SM, med några timmar i veckan. När tävlingen slutligen närmade sig trappade jag upp förberedelserna och la ett antal timmar per dag. Jag har hela tiden haft regelbunden kontakt med min så kallade expert, en person som hjälper till med förberedelser och som under tävlingen är med och bedömer. WorldSkills Sweden har organiserat och bidragit med information.

– I övrigt är detta något jag både jobbar med och har som hobby, så jag har ägnat en hel del tid på relaterade projekt vilket också har förberett mig. Dagen innan tävlingen fick man fem timmar på sig att bekanta sig med sin station och utvecklingsmiljö.

Hur känns det att vara en av världens bästa webbutvecklare?

– En av världens bästa känns som starka ord men man kan i alla fall säga en av de bättre under 23 år eftersom det var åldersgränsen för årets tävling. Normalt är gränsen 22 men i år tilläts även 23-åringar att tävla eftersom tävlingen blev uppskjuten ett år.

Vad är nästa steg i karriären?

– Jag är mitt inne i ett sabbatsår och det är möjligt att jag pluggar vidare nästa år.

Powered by Labrador CMS