Olagligt att skjuta raketer innan nyårsafton

Redan ett par dagar innan nyårsafton smäller det rejält från fyrverkerier runt om i Västerås. De som skjuter raketerna begår, med största sannolikhet ett lagbrott – det krävs nämligen polistillstånd för att få avfyra fyrverkerier alla dagar förutom valborgsmässoafton, påskafton – och nyårsafton mellan 15 och 03.

Publicerad

Fyrverkerier brukar vara ett populärt inslag i samband med 12-slaget under nyårsnatten. Övrig tid är smällandet inte lika populärt.

Under 2000-talet har reglerna för fyrverkerier stramats åt rejält i Sverige. Redan 2002 förbjöds tillexempel rena smällare, alltså fyrverkeriprodukter som har knall som sin huvudsakliga effekt.

2008 kom nästa förbud. Då förbjöds fyra-tums stjärnrör, vilket har lett till att ingen i Sverige sedan dess har avlidit på grund av nyårsfyrverkerier.

2014 förbjöds även raketer med en krutvikt på över 75 gram. Detta eftersom de ansågs kunna tränga in i kroppen och explodera.

Till nästa år kommer ytterligare ett förbud. Då kommer det att krävas tillstånd för privatpersoner för att få skjuta raketer med pinne. För att få tillstånd kommer det att krävas att man har genomfört en särskild utbildning.

– Vi har uppmärksammat att raketer med styrpinne varit överrepresenterade i olycksstatistiken under de senaste åren. Syftet med förändringen är att förebygga olyckor, skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på sin hemsida.

Powered by Labrador CMS