Nytt år – nya lagar och regler

Från och med tolvslaget i natt kommer ett antal nya lagar att införas i Sverige. Förutom ett nytt jobbskatteavdrag som ger mer i plånboken för alla som jobbar och slopad tv-licens så införs även regler som stärker valhemligheten, skyddar cirkusdjuren och ger extra skydd åt transpersoner.

Publicerad

Sänkt skatt för personer över 65 år

Skatten sänks ytterligare för äldre personer. Skattesänkningen sker genom att det förhöjda grundavdraget för dem som vid beskattningsårets början har fyllt 65 år förstärks. Ändringen innebär att grundavdragsbeloppet höjs för den som har en inkomst mellan 60 500 och 1 177 000 kronor per år. För den med en månadsinkomst på 25 000 kronor blir skattesänkningen ungefär 350 kronor i månaden. De som har inkomster över 1 182 000 kronor per år får höjd inkomstskatt. Anledningen är att denna grupp med nuvarande regler betalar lägre skatt än löntagare under 65 år.

Utökat jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdraget utökas med totalt 10 miljarder kronor för personer som vid beskattningsårets ingång inte har fyllt 65 år och som har arbetsinkomster som överstiger 0,91 prisbasbelopp.

Modernare regler om assisterad befruktning och föräldraskap

Reglerna om assisterad befruktning och föräldraskap moderniseras. Det blir bland annat möjligt för par och ensamstående kvinnor att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller. Vidare blir reglerna om föräldraskap efter assisterad befruktning i utlandet desamma för olikkönade och samkönade par. Föräldraskap ska kunna fastställas under förutsättning att behandlingen har utförts vid en behörig inrättning och barnet har rätt att ta del av uppgifter om spermiedonatorn.

Utvidgat straffrättsligt skydd för transpersoner

Lagändringen innebär att grunden könsöverskridande identitet eller uttryck läggs till i brottet hets mot folkgrupp.

Ny finansiering av public service

Från den 1 januari 2019 ersätts dagens radio- och tv-avgift, som betalas av alla hushåll som har en tv-mottagare, av en individuell public service-avgift. Public service-avgiften ska betalas av alla som är över 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Avgiften är 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. Den ska tas in av Skatteverket och hanteras som de flesta övriga skatter och avgifter som enskilda betalar. Hur stor avgift den enskilde betalat redovisas årligen i inkomstdeklarationen.

Avgiften ska finansiera public service, det vill säga Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB. Förutom den nya avgiften genomförs även vissa andra ändringar i syfte att stärka oberoendet för public service. Bland annat förtydligas i den nya lagen att public service- avgiften enbart ska användas för att finansiera public service. Till skillnad från idag ska även längden på de sändningstillstånd som regeringen beviljar public service-företagen regleras i lag. Tillstånden kommer från 2026 att vara åtta år långa.

Förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus

Ändringen i djurskyddsförordningen innebär att det blir förbjudet att flytta runt och i samband med det förevisa elefanter och sjölejon offentligt, till exempel på cirkus.

Karensavdrag ersätter karensdagen

Ett karensavdrag införs i sjukförsäkringen och ersätter karensdagen. Karensavdraget ska göras från och med den första dagen med sjuklön eller sjukpenning för den som inte omfattas av bestämmelserna om högriskskydd. För sjuklön gäller att ett avdrag ska göras som uppgår till tjugo procent av en genomsnittlig veckoersättning av sjuklön. För sjukpenning ska karensavdraget utgöra en hel kalenderdagsberäknad sjukpenningdag eller, i de fall sjukpenningen ska arbetstidsberäknas, 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning av sjukpenning. Egenföretagare som endast har inkomst av annat förvärvsarbete berörs inte av regeländringarna i egenskap av egenföretagare.

Stärkt skydd för valhemligheten

Ett krav införs på att den plats i eller i anslutning till en val- eller röstningslokal där valsedlar läggs ut ska vara avskärmad från insyn från andra väljare. Syftet är att ytterligare stärka skyddet för valhemligheten och minska risken för att väljarna utsätts för otillbörlig påverkan i samband medröstningen. Det blir även möjligt för väljare att, genom att skriva till namnet på en partimarkerad eller blank valsedel, personrösta på en kandidat för ett parti som har registrerat sin partibeteckning och anmält samtliga kandidater.

Kandidaten måste vara anmäld av partiet för att detta ska kunna göras.

Powered by Labrador CMS