Bokdebut. Magnus Ottosson spelar ofta gitarr på krogarna i Västerås. Nu förverkligar han en annan dröm och blir författare. Den 1 februari släpps hans debutbok Frank. Foto: Isa Espling

Musikprofilen gör debut som författare: "Som en söndagsfilm"

Magnus Ottosson är sedan tidigare ett välkänt ansikte på den lokala musikscenen. Men nu har han hängt av sig gitarren och istället gett sig in på författarspåret och den 1 februari ger han ut sin debutbok. – Gillar man blodiga thrillers har man nog valt fel bok, säger han.

Publicerad
Magnus Ottossons debutbok Frank. Foto: Visto/Mattias Norén

Frank är en kille, en journalist från Småland, som efter tragiska livshändelser bestämmer sig för att ta sig modet att flytta till New York.

Det är så som Magnus Ottosson beskriver handlingen i sin nya bok Frank.

– Jag vet inte mycket om Småland förutom att jag har släkt där, så nu i efterskott är det fullständigt obegripligt att jag inte lät honom bo i Västerås, skrattar Magnus.

Han säger att det här med att skriva har funnits med honom i många år. Magnus som är en del av trubadurduon Jani & Mange tillsammans med Jani Salonen har förutom covers även börjat arbeta med eget material.

– Jag har skrivit och spelat musik i massor av år, jag har även haft en massa idéer till böcker men aldrig suttit mig ned och skrivit för än de sista tre-fyra åren.

Boken, som släpps den 1 februari, vänder sig till dem som egentligen inte gillar att läsa.

– Jag är inte själv en bokmal och skulle aldrig orka med en bok på 800 sidor, jag skulle inte ens öppna den. Jag vill att min bok ska vara lättläst och inte så lång, lite motsvarande en feelgood film man ser en söndagskväll för att mota bort jobbångesten, säger Magnus.

Trubadurduo. Magnus Ottosson och Jani Salonen uppträder ofta under namnet Jani & Mange. Foto: Privat

Magnus förklarar att genren feelgood är en roman som fokuserar på känslor, vad som händer i olika relationer i kärlek, i kärleksliv och vardagsproblem.

– Boken vänder sig inte till någon speciell målgrupp, ingen nämnd, ingen glömd. Men gillar man blodiga thrillers har man nog valt fel bok.

Fick stöd av författargranne

Magnus berättar att han haft mycket hjälp av sin granne Arne Olofsson, författaren som går under pseudonymen Aron Olnafors.

– Jag gick in till honom och frågade om han inte skulle kunna läsa det jag skrivit och undrade om han tyckte att jag skulle skita i det eller inte, han sa: Nej, kör på!

Så det gjorde han. Boken lever med Magnus och han skriver helst lite varje dag.

– Jag har ju barn och det skulle i princip vara omöjligt att sätta sig en hel helg och skriva även om jag har en snäll sambo som ger mig tid. Så jag skriver lite varje dag, vilket jag tror är bra. Det är en enkel hobby som passar bra med det liv jag har, det är bara att sätta sig i soffan och skriva.

Figuren Frank, huvudpersonen i boken, dök bara upp när Magnus började skriva.

– Delar av honom kommer väl från mig själv och andra från människor i min närhet. När man skriver fiktivt är det skönt för att man kan plocka lite här och där.

Framöver planerar Magnus att ge ut åtminstone två till böcker om Frank och hans vänner.

– Grundtanken med böckerna om Frank är att man ska våga förändra, ta sig modet. Man måste våga tro på det man vill och ta chansen när den kommer.

Boken släpps den 1 februari och kommer att finnas tillgänglig där man kan köpa böcker och på hemsidan. Den kommer även att släppas som ljudbok under våren.

Mer info: www.magnusskriverbok.se.

42-åring som skriver musik och böcker

Namn: Magnus Ottosson

Ålder: 42

Familj: Sambo, son på 6 år och utflugen dotter

Bor: Barkarö

Gör: Servicechef på Assemblin

Intressen: Skriva och spela musik samt skriva böcker

Powered by Labrador CMS