Foto: Retrogathering

Mässa för retrospel: "Det kommer säljare från hela Sverige"

Efter tre års uppehåll är det återigen dags för Retrogathering – en av Sveriges största träffar där samlare och andra intresserade har möjlighet att se, och prova, äldre datorer och tv-spel.

Publicerad

Michael Berglund, från arrangörsgruppen, som har varit engagerad i Retrogathering sen 2006 berättar att datorerna och tv-spelen är från mitten av 70-talet till mitten av 1990-talet .

– Vi har internt satt en gräns på 20 år, det får inte vara nyare än så. Någonstans så måste man dra gränsen så i år har vi med Xbox och Playstation 2, vilket vi inte har haft tidigare.

Michael säger att syftet från början var att intresserade från hela landet skulle kunna träffas och köpa och sälja grejer till varandra.

– Då hade vi ingen tanke på att det skulle bli som nu med utställningar och föredrag med mera.

Efter starten i Västerås så flyttade mässan till Alvik, men efter sex år så återvände man till Västerås.

– Och från 2012 har vi varit i Växhuset. I år, efter att Växhuset har byggt om, så kör vi i lite mindre skala än tidigare år, men om allt kommer att klaffa så kör vi för fullt nästa år igen.

Om framtiden säger Michael att det brukar komma en hel del barn, under 12 år, och att det ökar från varje år.

– En del av dem som var på det första Retrogatheringet har ju fått barn nu, så de tar med dem och man märker att det då ofta är till exempel Nintendos Super Mario som gäller. Det är det som slår mest då det är lätt att komma igång och det är lätt att spela, säger han.

Michael Berglund, från arrangörsgruppen är en av dem som håller i arrangemanget. Foto: Helena Andersson

När Nintendo kom så vände det, att spela tv-spel blev barnvänligt, innan var det mest ungdomar som spelade Atari.

– Och när sen Playstation kom 1994 så började även vuxna att spela. Så där fick man med sig alla, och sen dess har det varit lika vanligt att spela tv-spel som att ha en tv.

De försöker ha med lite av varje på utställningen.

– Vi har med några ovanliga saker för att visa upp för de som är intresserade. Allt som vi har med, förutom i utställningen, är testat och funkar, så att man har möjlighet att prova på de äldre spelen.

Annars är den stora grejen på Retrogathering marknaden.

– Just nu är det inte klart hur många utställare det kommer att bli, men tidigare år har det varit runt 60-70 bord. Det kommer säljare från hela Sverige.

Under dagen kommer även SM i Pong att hållas. Pong, som är en typ av digital tennis, kom för över 45 år sen och är ett av de mest klassiska spelen.

– Vi har officiellt haft SM sen 2006. Det har vuxit sen dess och sist var det cirka 25 anmälda.

Avslutningsvis säger Michael att de vet att intresset är stort.

– Det är många som har väntat på Retrogathering. Men samtidigt är det mässor i Örebro och Malmö någon vecka före och efter så vi får se.

För mer info se: www.retrogathering.se

Powered by Labrador CMS