Kritiska. Elisabeth Unell och Amanda Agestav kritiserar S, L och MP för deras hantering av flygplatsens eventuella nedläggning. Foto: Jonas Edberg

M och KD rasar mot planen på att lägga ner flygplatsen: "Inte rätt tid just nu"

Vid veckans kommunstyrelsesammanträde tog socialdemokraterna, liberalerna och miljöpartiet upp partiernas gemensamma initiativ om att lägga ner flygplatsen. Det här får moderaterna och kristdemokraterna att rasa. – Det är helt fel tid att lyfta den här frågan nu, säger Amanda Agestav (KD) och Elisabeth Unell (M).

Publicerad

Efter att S, L och MP i veckan tog upp frågan om flygplatsens nedläggning i kommunstyrelsen har frågan på allvar väckts till liv igen. Detta eftersom moderaterna och kristdemokraterna fullkomligt sågar tidpunkten för förslaget. Samtidigt vill M och KD att Region Västmanland ska vara med och finansiera flygplatsen.

– Vi tycker det är ett extremt dåligt politiskt ledarskap att lägga ett sånt här förslag här och nu. Vi står mitt i en kris där många företag går på knäna. Västerås behöver alla arbetade timmar de kan få. Det är ungefär 250 personer som är beroende av flygplatsen, som arbetar och drar in skatteintäkter till både kommunen och staten. Och då har vi inte räknat med de som arbetar på själva flygplatsen, säger Amanda Agestav och fortsätter:

– Man borde ha väntat. Oavsett om man vill ha kvar flygplatsen eller inte är det helt fel tid just nu.

Elisabeth Unell från moderaterna är inne på samma linje.

– Vi sitter i ett läge när arbetslösheten kommer att öka. Då ska vi inte gå in och säga att vi ska lägga ner Västerås flygplats. Eftersom vi vill ha kvar flygplatsen tycker vi alltid att det är fel, men just nu är det ännu mer fel.

Flyg viktigt vid kriser

Förutom den rådande coronakrisen som redan idag har slagit hårt mot de lokala företagen, så reagerar Unell även på att majoritetspartierna vid samma sammanträde var med och godkände en beredskapsplan för framtida kriser.

– För ungefär två år sedan antog vi gemensamt en krishanteringsplan för Västerås där man lyfter Västerås flygplats betydelse. Nu antog vi en ny plan för livsmedelsförsörjning i kris. I den står det om kommunikationerna och att det finns en risk att flygrörelsen inte kan komma till stan vid en kris, säger Unell.

En tredje fråga som Unell och Agestav tar upp är att S, L och MP inte biföll deras initiativ om att förhandla med Region Västmanland om flygplatsen.

– Vi tycker att det är rimligt att regionen är med och äger flygplatsen eftersom det är en viktig tillgång för hela länet, inte bara Västerås. Sedan tycker vi i grund och botten att det borde finnas en statlig finansiering med tanke på att den statliga skatteintäkten ligger på ungefär 50 miljoner för att vi har en flygplats.

Läggs ner? Socialdemokraterna, liberalerna och miljöpartiet har enats om att avveckla Västerås flygplats. Det här får nu kritik av Kristdemokraterna i Västerås. Foto: MICHAEL ERHARDSSON/Mostphotos
Powered by Labrador CMS