
Klartecken för nya hamnkrogen
Under torsdagen godkände byggnadsnämnden planerna för en ny krogbyggnad där den nedbrunna Sjökrogen tidigare låg. – Bygget sätter igång direkt, sedan räknar vi med att öppna i vår, säger nye krögaren Sven Svensson.
Under torsdagen godkände byggnadsnämnden planerna för en ny krogbyggnad där den nedbrunna Sjökrogen tidigare låg.– Bygget sätter igång direkt, sedan räknar vi med att öppna i vår, säger nye krögaren Sven Svensson.
I april 2016 brann den populära restaurangen och nattklubben Sjökrogen. Efter det har det varit tomt på platsen. Allt som finns kvar är grunden till den tidigare krogen.
Men i våras kunde Västerås Tidning avslöja planerna om att en ny krog är på gång att byggas. Under torsdagen var frågan uppe i byggnadsnämnden. Nämnden godkände då planen, vilket gör att bygget nu kan starta.
– Vi är redan igång med förberedelserna så nu kan vi köra igång på allvar, berättar fastighetsägaren Lars Jonsson.
Den nya restaurangen, som kommer att gå under namnet Mälarkrogen, byggs i två våningar där bottenplan blir en restaurangdel för cirka 150 sittande gäster. På övervåningen kommer det att bli en extra restaurangdel som ska kunna fungera som champagne- eller whiskeylounge. Övervåningen kommer även att kunna abonneras för exempelvis mindre konferenser.
På utsidan blir det dessutom uteserveringar på både fram- och baksidan.
Fokus på fiskrätter
Krögare till nya restaurangen blir Sven Svensson. Han är för närvarande konsult åt Sätra Brunn och har har tidigare under många år varit lärare för kockutbildningen på Tranellska gymnasiet samt haft en populär cateringverksamhet.
– Vi har haft många som visat intresse för det här, men vi ville jobba med Sven. Vi vet att han håller en hög nivå och är en av de bästa kockarna i Västerås. Under alla åren som vi stött på honom och hans mat i diverse sammanhang har vi aldrig blivit besvikna, säger Lars Jonsson.
Sven Svensson berättar att restaurangen kommer att servera luncher på dagarna och a la carte på kvällarna. Menyn kommer även att andas hamnkrog genom att fokus läggs på fiskrätter.
– Vad gäller kötträtterna på menyn kommer vi att jobba mycket med vilt, säger han.
Restaurangen kommer att hålla öppet året runt. På somrarna sju dagar i veckan och på vinterhalvåret planerar de att servera luncher på vardagar och hålla öppet fyra kvällar i veckan.
Positivt mottagande
Sedan den tidigare krogen brann ner har mycket hänt i området. Bland annat har Västerås Cable Park öppnat intill och Västerås stad har även byggt en skatepark ett stenkast bort. De här satsningarna är något som fastighetsägaren är mycket positiv till.
– Jag tycker att det är bra. Ju mer verksamheter det finns här nere desto bättre. Alla drar folk till varandra. Dessutom upplever jag att alla, både från kommunen och de som driver andra verksamheter här i området, är väldigt positiva till att vi öppnar igen, säger Lars Jonsson.

