
Klara, färdiga - börja så!
Våren är snart här och det börjar rycka i mångas ”gröna fingrar”. För att få en bra start på sommarens grönsaksodlingar så är det hög tid att sätta fröer i jord för att få kraftiga plantor att plantera ut i trädgården.
Johannes Wätterbäck, en av två bakom bloggen Farbror Grön, författare till boken Alla fingrar gröna och nu aktuell med nystartade podden Två odlare emellan ger här några matnyttiga tips för dig som inte är en van odlare.
Att förkultivera betyder att man inte sår sina frön direkt på växtplatsen utan i en kruka eller behållare innan antingen inomhus eller utomhus. för att sen plantera ut växterna när de har kommit en bit på vägen.
– Man kan börja förkultivera frön redan i november-december, men de flesta sätter i gång när vårkänslorna kommer, någon gång mellan mars och maj, säger Johannes.
För att komma igång behövs förstås frön, krukor eller andra behållare med hål i botten och bra jord.
– För små frön skulle jag använda såjord och för stora frön planteringsjord. Jag tycker att man ska lägga lite mer pengar på dyr jord i början så kan man ta lite billigare jord som man gödslar när man sen planterar ut växterna.
Många fröer kan sättas i krukor och stå på fönsterbrädan i mars-april men vill man odla tidigare behövs någon form av växtbelysning.
– Det går utmärkt med vanliga lysrör eller lågenergilampor, man får inte vara för snål med ljus tipsar Johannes.
Plantera fröerna efter anvisningarna på fröpåsen, se till att hålla jorden fuktig men inte blöt vilket kan orsaka syrebrist. Sen är det bara att vänta på att något grönt ska sticka upp och du är på väg!
Efter 2 till 4 veckor i jorden behöver plantorna planteras om i större krukor.
– Man kan se när det börjar komma rötter ur hålen på krukorna, då är det dags, säger Johannes.
Sen kommer då tiden när det är dags att plantera ut växterna.
– Det är få växter man kan plantera ut tidigare än slutet av maj början av juni och innan man kan göra det måste de avhärdas. Växterna behöver komma ut och sakta vänja sig vid solljus, hoppar man över det så dör de förmodligen. Ett tips om man till exempel har en inglasad altan är att täcka över dem med fiberduk när man åtgärdar dem för att de inte ska ta skada, säger han.
Men några riktigt generella tips är svåra att ge. Johannes säger att man behöver vara utrustad med tålamod och envishet.
– Problemet med odling är faktiskt att folk tror att det är så lätt, men så är det inte. Det finns så mycket bortglömd kunskap, man får prova sig fram och inte vara rädd för att misslyckas. Ibland fungerar det inte alls, medan det andra gånger blir ett hur bra resultat som helst. Jag har odlat i 25 år och har många döda plantor bakom mig, skrattar Johannes, men det gäller att inte ge upp! Det finns inget som smakar som egenodlade grönsaker.