
Hög tid att börja tänka på sommarens odlingar – här är Farbror Gröns tips
Nu är våren i antågande, knoppar brister och solen smälter bort den sista av snön. Det är hög tid att börja tänka på sommarens odlingar, antingen det är i trädgården eller i en hink på balkongen.
Johannes Wätterbäck driver tillsammans med Theres Lundén den framgångsrika bloggen Farbror Grön. De har ett stort intresse för odling och kretsloppstänkande och här ger Johannes några tips till den som är nybörjare och har ett sug att börja odla.
Vill du prova på att odla i år och inte riktigt vet vad så tipsar Johannes om att köpa en så kallad Gourmetlåda med olika sorters delikatesspotatis. Lådorna finns att köpa för någon hundring på många ställen som säljer växter.
– Känslan av att göra ett kok till familjen med egenodlad potatis är värt så mycket. Och det är lätt att odla potatis.
Johannes berättar att man förstås börjar med att plantera de förgrodda potatisarna, antingen i krukor eller i en pallkrage.
– Det här kan man göra i början av april då jorden i Västeråstrakten brukar vara ganska varm.
Sätt potatisen på cirka 10 – 15 cm djup och gödsla med grönsaksgödsel.
– Är det risk för frost så täck potatisen med lite fiberduk.

Inte alla potatisar blommar så det är inte ett bra sätt att se om potatisen är färdig utan Johannes tipsar om att om jorden är lucker så kan man ta på sig en handske och lite försiktigt känna sig fram.
– På det här sättet kan du ta upp de potatisar som är färdiga utan att förstöra plantan, säger han.
Något lite svårare att ge sig på är att odla dill, som man gärna vill ha till ett kok färskpotatis.
– Det man kan göra är att så dill på flera olika platser, så frön i grupp. Om man sår på tjugo olika ställen så kanske man får dill på sju ställen. Dillen växer där den bestämt sig för att växa. Och se till att hålla jorden fuktig, utan vatten så funkar det inte alls.
Något han också berättar är att det är viktigt att avhärda plantor man dragit upp inomhus innan man sätter ut dem.
– Vänj plantorna genom att börja sätta ut dem en molnig dag, eller i skuggan, varje dag under några veckor, vattna mycket och täck gärna med en fiberduk.

Ännu ett tips från Johannes är att ta tillvara de färska kryddplantorna man köper i mataffären.
– Plantera om dem och ställ dem ljust så får du ännu en skörd, men det här gäller inte dill och koriander. Något annat som är väldigt lätt odla är ärtskott på vanliga torkade gula ärtor (se tipsruta ovan).
Slutligen säger han att man måste våga.
– Man kan misslyckas med allt, men var envis, man lär sig vartefter och det är mysigt att skörda sina egna grönsaker.

