
Feriearbetande ungdomar håller Mälarpärlan vid liv
Serveringen på ön Elba är ett klassiskt nöjespalats i Västerås. Från att en gång i tiden ha varit västeråsarnas partyställe nummer 1 har verksamheten under en tid varit på väg att glömmas bort. Men med hjälp av feriepraktiserande gymnasieelever har Elba fått nytt liv.
Tusentals västeråsare har fantastiska minnen från sommarkvällar på Elba. Har har det dansats och skålats – och en och annan kan nog minnas tillbaka till romantiska stunder på klipphällarna med utsikt över Västeråsfjärden.
Men sedan ett tiotal år tillbaka är festen slut. Under några år stod verksamheten till och med stilla på ön.
För att väcka Mälarpärlan till liv bestämde sig Västerås stad för att öppna egen verksamhet i lokalerna. Detta genom att erbjuda sommarjobbande ungdomar att vara med och driva serveringen.
Så ser det ut även i år och måndagen efter nationaldagen gjorde årets sommarjobbare sitt första arbetspass på ön.
Västerås Tidning tog färjan ut och träffade dem.
– Det är ett trevligt jobb. Jag sökte restaurangjobb via kommunen, så det här blev jättebra för mig, säger Nelly Hjärtmyr.
Under ledning av handledarna Michael och Ingeborg ser Nelly och hennes kompisar till att ön hålls i gott skick, och att gästerna som kommer blir serverade goda sommarrätter.
– På grund av att köket inte är godkänt för att laga varm mat serverar vi enbart kalla rätter, men vi har valt att ha mycket fisk på menyn, berättar Michael Nyman.
Michael är kock och sommelier och är anställd av Västerås stad under sommaren för att driva restaurangen.
– Man skulle kunna säga att det är ett sommarjobb för mig också, säger han och skrattar.
Bland rätterna som serveras finns bland annat lyxiga räkmackor, varmrökt lax med mangosalsa och storsäljaren laxtrio med dillmajonäs. Dessutom serveras bland annat gazpacho, rostbiff och potatissallad, pannkakor och så klart – glass.
Ungdomarna jobbar i olika perioder, vilket betyder att de fem som jobbar första perioden byts ut efter tre veckor och ersätts av nya sommarjobbare.