
Experterna tipsar: Så grillar du bäst
Doften är omisskännlig, värmen är här och grillarna går för fullvarv i bostadsområdet. Och vad kan vara godare än en grillad bit kött eller fisk med mumsiga tillbehör?
Rojne och Didrik Eriksson samt Bosse Masser från Gilla Grilla i Saluhallen på Slakterigatan är grillexperter och kommer här att ge några tips för att det grillade ska bli ännu bättre. Det första att tänka på är utrustningen.
Viktigt med lock
Rojne berättar att det finns grillar från en femhundring upp till keramiska grillar för många tusen kronor men att det viktigaste för amatörgrillaren är att ha en grill med lock.
– Det blir så mycket bättre om man lär sig att använda locket på rätt sätt. Se sen till att du har två zoner i grillen, lägg kol i hälften och låt den andra vara tom så att du kan dra maten åt sidan och grilla indirekt. Man har också en plats att göra av maten om det skulle flamma upp och vilja bli bränt, säger Rojne.
Ska vara kol
Det finns också flera varianter av kol, kol som brinner snabbare och hetare och kol som har en längre brinntid.
– Men det ska vara kol, vi är inga fans av briketter. Det ger inte samma hetta, dessutom luktar det illa och kan ha både kemiska- och animaliska produkter i sig.
Och något annat de tycker att man ska undvika helt är tändvätska.
– Aldrig tändvätska! Det finns inget försvar alls att använda det. Tändvätska är en kemisk produkt som har obehaglig doft och ibland ger en obehaglig smak. Det finns flera andra sätt att tända sin grill, till exempel med en typ av värmepistol som tänder kolen på någon minut.
När det sen kommer till maten är ett tips att inte använda grilloljor, marinader eller liknande produkter.
– Välj torra kryddor, eller bara salt och peppar på nötkött och sen en god sås till istället, säger Didrik.
– Var lite minimalistisk och låt köttet prata, säger Rojne.
– Men man kan också injicera med till exempel öl, äppeljuice eller smör, det är något som vi gör ofta. En vanlig marinad är det ingen idé att använda, den tar sig oftast bara in någon millimeter i köttet, ska det ge någon effekt så behöver köttet ligga i marinad i minst fem dagar, säger Bosse.
Då är det lagom varmt
Sen är det dags att börja grilla. För att veta om grillen är lagom varm kan man använda sig av ett enkelt knep. Håll handen tio centimeter över gallret. Kan man hålla kvar handen medan man räknar: ett tusen ett, ett tusen två och ett tusen tre, så är det dags.
Och vänd det grillade ofta.
– Det är en myt att man inte ska vända ofta, vänder man ofta så har man bättre koll och köttet blir jämnt grillat, säger Rojne.
Och grönsaker då?
– Kål i alla former, lök, potatis ja, det mesta i grönsaksväg går att grilla, säger Bosse.
– Släng ned grönsakerna direkt i grillen tills de blir helt svarta, skalet fungerar som folie. När köttet sen är klart tar man upp grönsakerna, skalar bort de yttersta lagren, klyver grönsakerna och ringlar över lite olja och salt – det blir jättegott.
Allt går att grilla
Rojne berättar också att de är stora fans av termometrar.
– Skaffa en termometer där du inte behöver öppna locket varje gång du ska läsa av temperaturen. Genom att använda termometer får du mycket bättre koll och slipper torrt, övergrillat kött eller grönsaker.
Det här med att grilla är som man märker, en hel vetenskap och Rojne och Didrik, som också tävlar i grillning avslutar med att säga att i stort sett allt går att grilla, det är bara att prova sig fram.
