Slakteriområdet är mer än bara mat. I området växer det just nu fram en hantverksby med flera små verksamheter.

En hantverksby växer fram vid slakteriet: "Fler saker ska locka besökarna"

Slakteriområdet i Västerås bubblar av entreprenörskap. Sedan tidigare har saluhallens foodcourt lockat till sig flera spännande lokala restaurangkoncept. Nu pågår en ny satsning där man samlar flera skickliga hantverkare i området. – Vi ska växa som besöksmål, säger fastighetsägaren Johan Göterfelt.

Publicerad

Slakteriområdet i Västerås är starkt förknippat med mat. Inte minst genom den populära saluhallen där flera restauranger lockar till sig matintresserade och hungriga gäster.

När det gäller matutbudet har det länge varit fokus på det lokala och genuina. Maten i kombination med de rustika lokalerna ska vara en upplevelse för alla sinnen.

Det här har varit ett av områdets stora framgångsrecept – och sedan en tid tillbaka har fastighetsägaren tagit konceptet vidare till att gälla mer än bara mat.

Runt saluhallen växer det nämligen upp en hantverkscommunity med flera små verksamheter. Idag finns det ett tiotal hantverksföretag i området, bland annat sadelmakare, florist, sömmerska och knivslipare.

När city och de externa köpcentrumen allt mer går mot ett utbud med stora nationella, och vissa fall även internationella, kedjor så vill slakteriet erbjuda något annat och mer lokalt och genuint.

Bakom satsningen ligger bland annat Johan Göterfelt som har ägt området sedan 2016.

​Utvecklar området. Mitt i Slakteriområdet håller det på att växa upp en hantverksby. Bakom satsningen ligger fastighetsägaren Johan Göterfelt (till höger). På bilden till höger ses Johan tillsammans med knivsliparen Peter Andersson som öppnat verkstad i sin köksbutik i området.

Johan har en bakgrund som vd inom skola, vård och omsorg och var med och startade upp skolföretaget Pysslingen som bland annat driver Rotundaskolan i Västerås. Idag är han pensionär och har området som ett projekt att hålla sig sysselsatt med.

Han har en tydlig vision av vad han vill med Slakteriområdet.

– Jag vill skapa en handelsplats med bra hyresgäster som består av tre kategorier företagare. En kategori är saluhallen och det som finns där, nästa kategori är hantverksföretagen och det tredje benet är skickliga företagare och konsulter.

Totalt i området finns det ett 60-tal företag – utanför saluhallen.

– Jag vill saluföra Slakteriområdet som en produkt. Alltså hela området. Det ska finnas flera saker som lockar hit besökarna, både maten och hantverkarna.

Den 1 december flyttade ytterligare en hantverkare till området, då Pallans konstsmide öppnade smidesbutik i lokalerna där det tidigare låg en båtfirma.

– Dessutom är det roligt att det har öppnat en ginfabrik här, säger Johan Göterfelt.

Var kopparfabrik

Områdets historia går tillbaka till seklets begynnelse. Från början hade Asea en kopparfabrik på platsen, innan det på 30-talet blev ett slakteri som drevs av bönderna i trakten.

Idag sker utvecklingen av lokalerna organiskt.

– Jag försöker bygga området genom att återinvestera alla pengar som kommer in, och satsar det i fastigheten. Jag är pensionär och behöver inte ta ut någon lön. Fokuset ligger på att anpassa lokalerna för att fortsätta få hit bra hyresgäster.

– Totalt omsätter Slakteriområdet cirka 12 miljoner per år och det brukar bli en, en och en halv miljon över varje år, och det skjuter jag in i fastigheten.

Lyckad satsning

Satsningen på mat i området har under de senaste åren varit väldigt lyckosam. Inte minst sedan saluhallen förvandlades till en foodcourt.

– Idag finns det 10 restauranger i Saluhallens foodcourt. Det är är vi nöjda med och det finns en lokal över och där vill vi ha in en butik. Gärna i kombination med bageri och kafé.

Trots att det ständigt sker en rotation vad gäller utbudet så finns det ständigt ett stort intresse från nya verksamheter att etablera sig i lokalerna. Inom kort försvinner bland annat den populära Mr Mango, men istället kommer en peruansk restaurang att öppna.

– Förändringar sker hela tiden. Det är inget som är konstigt, säger Johan Göterfelt.

Fikar tillsammans

När Västerås Tidning nyligen besökte slakteriet var det precis som vanligt ett myller av gäster i foodcourten, men även utanför så bubblade det av liv.

Hantverkarna som har flyttat in har hittat en speciell gemenskap. Trots att de flesta av dem är ensamföretagare så märks en tydlig teamkänsla där man hjälper och inspireras av varandra – samtidigt som de har någon att dricka kaffe tillsammans med.

– Min dörr hit står alltid öppen när jag är här och vi som har verksamheter här går in och ut hos varandra, säger floristen Lena Länn, som har sin butik i närheten av Saluhallens entré mot innegården.

Några av hantverkarna i området

Sadelmakeriet J Remsnidare

Sadelmakaren Jonas Petterson. Foto: Jonas Edberg

För ungefär två månader sen öppnade Jonas Petterson sitt företag där han sysslar med en mängd olika läderarbeten.

– Jag hade suttit som ingenjör på ABB i tjugo år då jag beslutade mig för att byta inriktning och gå sadelmakeriskolan i Tärnsjö.

Han gör allt möjligt från hästsadlar till att klä in ledstänger, soffor, och bord i läder och säger att det finns oändliga möjligheter.

Den stora behållningen säger Peter är att de har en jättetrevlig sammanhållning på området.

– Redan nu har till exempel jag och Peter på Eggservice startat ett samarbete där jag gör slidor till hans knivar och jag har även gjort läderamplar åt floristen Lena, det är jättekul.

Vassterås Eggservice & Peltoniemi Kök och Badrum

Knivsliparen Peter Andersson. Foto: Jonas Edberg

Samtidigt som Peter Andersson etablerar en finsk kökstillverkare i Sverige så startade han Vassterås Eggservice.

Att slipa knivar var från början en hobby för Peter men i väntan på att få rita kök på heltid så föreslog hans sambo Jenny att han skulle göra något kommersiellt av sin hobby.

– Det är ju inte så att jag har suttit och slipat knivar varje kväll, skrattar han, men ute i naturen i Luleå, därifrån jag kommer, så märkte jag att kniv och yxa inte var vassa nog och beslöt mig att försöka slipa själv.

Peter säger att folk börjar hitta in till honom mer och mer.

– Jag tror att paketeringen här ute spelar stor roll, det känns mer genuint när det doftar mat och kaffebönor. Folk får kanske en känsla av att jag erbjuder lite mer precision och hantverk i det jag gör.

Blomsterateljén i Mälarstaden AB

Floristen Lena Länn. Foto: Jonas Edberg

Lena Länn, florist och blomsterdekoratör, berättar att hon fick den, som hon säger, superlilla lokalen för två år sen.

– Min dörr hit står alltid öppen när jag är här, sommar som vinter, en öppen dörr är en öppen dörr, skrattar hon. Vi som har verksamheter här ute springer även vi in och ut hos varandra, säger hon.

Företagets verksamhet handlar bland annat om att leverera blommor till begravningar.

– Och så har jag jättemycket beställningar.

I slakthusområdet trivs Lena jättebra.

– Det är så otroligt mycket människor som kommer hit. Man kommer och äter en lunch eller spankulerar runt och så slinker de in hos mig. Det finns mycket att uppleva här på området, och mer blir det vad jag har förstått. Vi är så glada att vi är här ute.

KGV Ateljé och Butik

Sömmerskan Helena Backteman. Foto: Jonas Edberg

Helena Backteman väntade länge på att hennes nuvarande lokal skulle bli ledig.

– Jag kunde se hur fint det skulle kunna bli, jag är ju gardintant och här har jag områdets vackraste fönster, ler hon.

Hon har haft sin verksamhet med sömnad i tjugoåtta år men har funnits på området i cirka två år.

– Vi är ett helt gäng enskilda företagare här, om man nu säger att man är ensam om att driva företaget, och det har blivit att vi fått en jättebra sammanhållning.

– Man kan ta en kopp kaffe, prata lite kund, vilka kunder vi vill nå, vilket egentligen är samma kunder, säger hon.

Hon berättar att det blir ett lugnare tempo när man sitter på plats och producerar.

– Det är väldigt kul för kunderna att gå runt här, vi har ju våra verkstäder här.

Sadelmakeriet J Remsnidare

För ungefär två månader sen öppnade Jonas Petterson sitt företag där han sysslar med en mängd olika läderarbeten.

– Jag hade suttit som ingenjör på ABB i tjugo år då jag beslutade mig för att byta inriktning och gå sadelmakeriskolan i Tärnsjö.

Han gör allt möjligt från hästsadlar till att klä in ledstänger, soffor, och bord i läder och säger att det finns oändliga möjligheter.

Den stora behållningen säger Peter är att de har en jättetrevlig sammanhållning på området.

– Redan nu har till exempel jag och Peter på Eggservice startat ett samarbete där jag gör slidor till hans knivar och jag har även gjort läderamplar åt floristen Lena, det är jättekul.

Vassterås Eggservice & Peltoniemi Kök och Badrum

Samtidigt som Peter Andersson etablerar en finsk kökstillverkare i Sverige så startade han Vassterås Eggservice.

Att slipa knivar var från början en hobby för Peter men i väntan på att få rita kök på heltid så föreslog hans sambo Jenny att han skulle göra något kommersiellt av sin hobby.

– Det är ju inte så att jag har suttit och slipat knivar varje kväll, skrattar han, men ute i naturen i Luleå, därifrån jag kommer, så märkte jag att kniv och yxa inte var vassa nog och beslöt mig att försöka slipa själv.

Peter säger att folk börjar hitta in till honom mer och mer.

– Jag tror att paketeringen här ute spelar stor roll, det känns mer genuint när det doftar mat och kaffebönor. Folk får kanske en känsla av att jag erbjuder lite mer precision och hantverk i det jag gör.

Blomsterateljén i Mälarstaden AB

Lena Länn, florist och blomsterdekoratör, berättar att hon fick den, som hon säger, superlilla lokalen för två år sen.

– Min dörr hit står alltid öppen när jag är här, sommar som vinter, en öppen dörr är en öppen dörr, skrattar hon. Vi som har verksamheter här ute springer även vi in och ut hos varandra, säger hon.

Företagets verksamhet handlar bland annat om att leverera blommor till begravningar.

– Och så har jag jättemycket beställningar.

I slakthusområdet trivs Lena jättebra.

– Det är så otroligt mycket människor som kommer hit. Man kommer och äter en lunch eller spankulerar runt och så slinker de in hos mig. Det finns mycket att uppleva här på området, och mer blir det vad jag har förstått. Vi är så glada att vi är här ute.

KGV Ateljé och Butik

Helena Backteman väntade länge på att hennes nuvarande lokal skulle bli ledig.

– Jag kunde se hur fint det skulle kunna bli, jag är ju gardintant och här har jag områdets vackraste fönster, ler hon.

Hon har haft sin verksamhet med sömnad i tjugoåtta år men har funnits på området i cirka två år.

– Vi är ett helt gäng enskilda företagare här, om man nu säger att man är ensam om att driva företaget, och det har blivit att vi fått en jättebra sammanhållning.

– Man kan ta en kopp kaffe, prata lite kund, vilka kunder vi vill nå, vilket egentligen är samma kunder, säger hon.

Hon berättar att det blir ett lugnare tempo när man sitter på plats och producerar.

– Det är väldigt kul för kunderna att gå runt här, vi har ju våra verkstäder här.

Powered by Labrador CMS