Leder ungdomarna. Millie Eriksson, Jörgen Hamberg och Robin Roos kommer alla att vara delaktiga i projektet Våga vinna. Foto: Jonas Edberg

De tar fajten för ungdomar på glid

Bris och MMA-förbundet har tillsammans startat projektet ”Våga vinna”. Västerås Fightclub, MMA-föreningen som fostrat stjärnor som exempelvis den högaktuelle Robin Roos tar upp kampen för att hjälpa ungdomar på glid.

Publicerad

I ett projekt tillsammans med MMA-förbundet och Bris inleder de en satsning där de ska låta ungdomar från Västerås fritidsgårdar testa sporten MMA. Projektet heter "Våga vinna" och en av de första klubbarna i Sverige att börja arbeta med konceptet är Västerås Fightclub.

– Vi kommer att börja samarbetet med Bäckbygården. Två gånger i veckan kommer vi att åka dit och hämta ett gäng ungdomar för att låta dom träna i vår klubblokal, berättar Jörgen Hamberg.

Samarbetet innebär även att Bris kommer att medverka vid event och tävlingar som svenska MMA-förbundet arrangerar för att informera om sin verksamhet. MMA-förbundet kommer även att få tillgång till utbildning från Bris om barnets rättigheter och barnkonventionen, för att kunna sprida information och kunskap om barns rättigheter till både ledare och aktiva.

– Vi vet att även killar har behov av stöd kring svårigheter i livet, och därför jobbar vi för att nå ut i sammanhang där vi vet att unga killar samlas. Att få möjligheten att samarbeta med MMA-förbundet och därigenom komma in på den stora arenan som MMA-sporten är känns fantastiskt, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Når bättre fram via fritidsgårdarna

För Jörgen Hamberg från Västerås Fightclub handlar det om att hjälpa tjejer och killar som lever i socialt utanförskap och att med idrottens hjälp få in dem i en social kontext igen.

– Jag tycker ofta att kommunala projekt skjuter utanför målet och missar de grupper som är mest utsatta och har störst risk att hamna snett. De här ungdomarna är ju ofta inte i skolan och därför når man inte dem via skolan. Istället tror jag att det är bättre att gå via fritidsgårdarna, för runt dom finns oftast de här ungdomarna.

– En annan faktor är att många av de här ungdomarna redan har ett stort våldskapital. Så för dem är MMA något de redan tycker är lite häftigt. Men när de väl kommer in här blir de tvungna att lära sig respekt. Det blir en väldigt enkel pedagogik.

I boxningsringen, eller buren där man kör MMA, är det tänkt att ungdomarna ska lära sig både respekt och disciplin. Foto: Jonas Edberg
Powered by Labrador CMS