Västeråsaren Cajsa Johansson är en skicklig och högst miljömedveten blomsterbindare. Foto: Maria Dellham

Cajsa – en miljömedveten blomsterbindare

Att tänka hållbart gäller även i hög grad när det handlar om blommor. Västeråsaren Cajsa Johansson är en miljömedveten blomsterinspiratör. – Den stora boven är allt svinn, säger floristen. Nästa helg håller hon i en kurs i Arboga på temat.

Publicerad

Cajsa Johansson är skåning som flyttade till Västerås för fyra år sedan för att börja jobba som lärare hos Floristutbildarna.

Hon är en erkänt duktig blomsterbindare och vann bland annat Hattparaden i Västerås tidigare i år.

Miljötänket har funnits med länge.

– Redan sedan jag hade en blomsterbutik i Malmö har jag försökt tänka på miljön och göra hållbara val.

I början av året tog Cajsa Johansson nästa steg och startade upp sitt projekt ”Recower the flower” på Instagram med devisen att ”jobba för en hållbar floristisk framtid och inspireras av icke förorenade blomsterarrangemang, buketter och dekorationer.”

– Jag tyckte det var dags att ta tag i det på allvar och göra något aktivt för att försöka samla branschen kring dessa frågor. Gensvaret har varit bra, säger hon.

Tanken är att florister delar med sig av sina kunskaper och idéer för att kunna inspirera till att vilja skapa miljövänliga floristarbeten.

Hon säger att det verkligen går att jobba med blommor som odlats och plockats nära.

– Målet är att använda närodlat och att återanvända, inte bara konsumera nytt.

Kommande lördag 27 augusti har Cajsa bjudit in till en kurs – eller ”floristverkstad” som hon själv kallar det – under sitt projekt ”Recower the flower”.

Den hålls hos Blomsterbackens i Arboga och det kommer florister från olika delar av Sverige för att skapa fritt, presentera sina verk och inspireras av varandras arbeten.

– Jag vill få igång en dialog och att folk i branschen ska vakna upp och få in miljötänket. Jag ska bland annat prata om olika alternativ till det plastbaserade materialet och hur man kan få lönsamhet i att jobba miljömedvetet med tekniker som inte kräver så mycket inköpta material. Vi kan tjäna på att utnyttja det vi har i Sverige.

Vilken är den största miljöboven i branschen?

– Det är svinnet. Blommor som inte används, men som ändå odlas, transporteras, vattnas för att sedan bara slängas. Den är den största utmatningen vi har. Här gäller det att försöka bryta barriärer och lära av varandras yrken, säger Cajsa Johansson.

Hobbykurser att välja på

Floristutbildarna i Västerås håller i flera kurser under hösten.

Bland annat:

Torsdag 8/9 Höstens pasteller

Torsdag 29/9 Höstens varma toner

Torsdag 20/10 Värmande hösttoner

Anmälan och mer info via hemsidan floristutbildarna.se

Powered by Labrador CMS