Bild från rikstävlingen 2016.
Bild från rikstävlingen 2016.

​Åttondeklassare tävlar i problemlösning

Teknikåttan är en rikstäckande kunskapstävling i teknik, matematik och naturkunskap som ska stimulera åttondeklassares fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende. Torsdag den 27 april avgörs regiontävlingen på Mälardalens högskola (MDH) i Västerås.

Publicerad

Tävlingen avgörs i två semifinaler där vinnarna går till final på eftermiddagen. Tre elever utgör klassernas lag, men hela klassen har varit delaktig förarbetet och i kvalet till regionfinalen.

– Eleverna är väldigt kreativa och får visa lösa olika praktiska problem, genom att konstruera något eller på annat sätt visa på en klurig lösning. Deras kunskaper och innovationsförmåga sätts på prov och vi vuxna brukar både bli imponerade och överraskade, säger Anna Sandberg som är projektledare för Teknikåttan i regionen.

Klasserna som möts i regiontävlingen på MDH är:

• Mariefreds skola 8B – Strängnäs

• Rosenborgskolan 8C – Södertälje

• Fryxellska skolan 8A – Västerås

• Vallaskolan 8B2 – Sala

Teknikåttan startar med en kvalificeringstävling där kan alla klasser från Sverige vara med och tävla. De bästa lagen från den region som klassen tillhör går sedan vidare till en regiontävling. Det är den som du avgörs i Västerås. Det vinnande laget går vidare till rikstävlingen där de 12 bästa lagen i Sverige möts

Tävlingen samarrangeras av elva universitet och högskolor och riktar sig därmed till alla åttondeklassare i Sverige.

Powered by Labrador CMS