Löpning på stenhällar på Ängsö. Foto: Westeros trail running society

"Att springa på Ängsö är en tiopoängare"

Succé under premiäråret 2017 – nu är det dags för motionsfesten för hela familjen på vackra Ängsö igen.

Publicerad

Hösten är här, luften blir klarare och löpturerna blir svalare – och blir, i ärlighetens namn, kanske av lite oftare?

Under hösten har redan flera lopp av olika art avgjorts i och runt Västerås, både för den mer vana löparen och nybörjaren. Nu är det dags för ett av förra årets pigga nykomlingar – Ängsö trail run:

– Det var en fantastiskt dag förra året. Ängsö är en väldigt fin plats med naturstigar och sitt Mälarnära läge. Så det var många deltagare som tyckte att det var väldigt vackert, säger arrangören Martin Larsson som tillsammans med Rodde Vera är en av grundarna till Westeros trail running society.

– Det är en upplevelse att ta sig fram i naturen på det här sättet.

Nu är det alltså dags igen. Den 15 september går starten för fyra olika distanser på ön, samt ett lopp för de yngre, Barnens slottssprint.

– Att springa på Ängsö är en tiopoängare. Lederna är väldigt bra underhållna, och har en hög standard. Av de lopp som jag provat så står sig Ängsö väldigt bra, säger Martin Larsson.

Westeros trail running society är en löpargrupp som startades i Västerås 2013, för att samla löpningsintresserade västeråsare som ville prova på nya stigar och utforska nya områden att springa i. Gruppen träffas regelbundet och är öppen och gratis för alla. De arrangerar också flera trail-lopp där man springer i skog och mark. I gruppen märker de av ett ökat intresse av den här typen av löpning.

– Bara till vår lilla löpargrupp så kommer det fler och fler som vill prova på – så visst är det ett ökat intresse av att vara ute i skog och mark. Det har även vuxit fram massor med lopp runt om i landet. Jag och många med mig reser land och rike runt och upplever olika naturreservat på det här sättet.

Funkar det att springa ett lopp som det här, även om man inte är så van löpare?

– Ja, absolut. Det är fyra distanser med 50 kilometer som längst, sen 25, 12 och 6 kilometer. Så 6 kilometer kan man absolut ta sig runt om man inte är så van, säger Martin Larsson och fortsätter:
– Man får ha tungan rätt i munnen och jobba mer än vad man kanske gör i ett asfaltslopp för att ta sig fram. Har man inte gjort det tidigare kommer man att märka att det är ett helt annat underlag, men å andra sidan kommer man väldigt nära naturen.

Powered by Labrador CMS