Peter Westerlund i sin fiolverkstad. Foto: Helena Andersson

Ansedde fiolbyggaren prisas av kungen

Peter Westerlund, som nyligen flyttat till Västerås, är en av få i Sverige som lever på att bygga fioler. Och det är inte vilka fioler som helst han bygger – hans fioler används för spel på de stora internationella arenorna.

Publicerad

Intresset för fioler var inte helt självklart, Peter säger att han på 70-talet målade och ritade mycket och även hade utställningar, bland annat i Fagersta.

Senare började han plugga till lärare i Umeå. Han tyckte att det var lite coolt med musikinstrument så när han flyttade dit så tog han med sig en gitarr, en blockflöjt och en fiolstråke.

– Blockflöjten snidade jag till och lite senare tog jag fram fiolstråken och började titta efter strängar.

Det hela slutade med att han köpte en billig fiol och började spela.

– Sen fick jag veta att det fanns fiolbyggare som gjorde fioler och jag tänkte, här ska det byggas!

Han åkte ned på stan och köpte material och sen började han bygga.

– Jag plitade ihop en fiol på nio månader och jag var jätteglad och nöjd över hur den lät. Men jag fick även reda på att jag hade gjort fel, det var inte så man skulle göra, jag hade börjat i fel ände.

Han tog reda på mer information både via litteratur och via andra fiolbyggare.

– Jag tänkte att nu ska jag bli en konkurrent till Stradivarius och började göra en till.

Den tredje fiolen han byggde blev såld för 3 000 kronor.

– Då fick jag möjlighet att köpa material så jag byggde fler och fler fioler och priset ökade. 1985 fick jag registrera in en firma för att de började bli så dyra.

Peter spelar själv folkmusik och säger att spelningen har tagit honom runt i världen.

– Jag har till exempel varit över i Amerika en tio, tolv, gånger och spelat över allt i från Manhattan till Los Angeles. Ute i världen så tycker man att svensk folkmusik är jättehäftig, men här gör man inte det, jag vet inte om det beror på att vi skäms, eller vad det kan vara, säger han.

Efter ett antal år så växte fiolbyggandet och från jobbet som lärare sa han upp sig 1990 därför att fiolbyggandet gav honom mer både själsligt och pengamässigt.

Hans fioler säljs mest utomlands, bland annat till Spanien, Tyskland, Australien, Amerika och Rumänien.

– Men jag säljer självklart även i Sverige.

Peter säger att en bra fiol är en fiol som har många egenskaper.

– Man ska till exempel kunna spela väldigt tyst och väldigt stark, den ska vara jämn över strängarna och ha olika färg i tonerna. Det är det som är mitt jobb att få så många möjligheter som det går i mina fioler.

För att sprida fiolbyggandet har Peter lagt ut en videoserie på Youtube med över 100 videos.

– Jag säger precis allt, alla hemligheter. Den gjorde jag för att jag inte vill gå i graven med mitt sätt att bygga, för jag gör inte så som det lärs ut på fiolbyggarskolor, utan jag är väldigt långt ute på min gren.

Han säger att väldigt många hör av sig och säger att hans sätt är ett jättebra sätt.

– De som är ikoner i branschen tror jag knappast skulle byta sitt sätt att bygga, men jag tycker att, här, här har ni mitt sätt att göra, och det är ett sätt som funkar väldigt bra.

Han har hittills gjort 413 instrument, han gör ett i taget från grunden och säger att det skulle bli mycket tråkigt att göra fler på en gång.

Nu i oktober ska Peter Westerlund få medalj av kungen, Konungens medalj av femte storleken med högblått band, om det inte blir uppskjutet igen på grund av coronan.

Såld till USA. Peter Westerlunds instrument nr 411, violin. Modell Giuseppe Guarneri "del Gesu". Såld till kund i USA. Foto: Peter WesterlundPeter Westerlund med en av sina hittills 413 instrument. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS