Startskott för en Sverigetour. Starten ska precis gå för den andra upplagan av Ängsö trail run i höstas. När det 14 september 2019 är dags igen har motionsloppet ökat i status genom att ingå i en ny, landsomfattande trailtour. Foto: Johan Larsson/Westeros trail running society

Ängsö trail run ökar i status – kommer att ingå i Sverigetour

Ängsö trail run har snabbt blivit ett populärt motionslopp för västeråsarna. Nu får det nationell spridning och kommer att ingå i en Sverigetour från och med i år. – Ett erkännande och en kvalitetsstämpel, säger arrangörerna Martin Larsson och Rodde Vera från Westeros trail running society.

Publicerad

Tillsammans med 14 andra traillopp runt om i Sverige kommer Ängsö trail run från och med den tredje upplagan i höst alltså att bli en del av den nya touren.

Det är Trailrunning Sweden – mötesplatsen för traillöpare med samtliga lopp och nyheter – som ligger bakom idén.

– Vi fick frågan av Trailrunning Sweden i höstas och tvekade aldrig att tacka ja, säger Martin Larsson och Rodde Vera.

Hur känns det?

– Det känns jättekul. Det är ett erkännande, hedrande. Flera av de andra loppen är de största i Sverige och vi tycker att det är häftigt att vi blev tillfrågade. Det sätter ju en kvalitetsstämpel på vårt arrangemang.

Varför fick ni frågan tror ni?

– De är ju ute efter lopp som kan leverera fin miljö och bra arrangerat. De har följt oss och sett alla de positiva reaktionerna från deltagarna efter senaste loppet. Det känns häftigt att en sådan stor aktör i Sverige har koll på oss, det finns många lopp i landet.

Kommer det att ställas några andra krav på er som arrangör att ingå i touren nu?

– Nej, inte på själva arrangemanget. Men vi kommer att sammanfatta loppet i text och bild och skicka in till Trailrunning Sweden.

Arrangörerna berättar att de tänker fortsätta bygga på sitt miljötänk, att det ska vara en bred dag för hela familjen i naturskön miljö – och med distanser som passar alla.

– Vi kommer att ha fyra distanser som sist och ett avslutande barnlopp.

Däremot höjer de ribban ytterligare i form av antal deltagare totalt.

– Vi hade satt ett tak på 700 löpare i fjol och det blev fullt och med flera som hörde av sig och ville vara med. Nu ökar vi lite, men det handlar också om vad området klarar av. Vi håller en bra dialog med de som bor och verkar på Ängsö för att inte störa djur- och naturlivet för mycket och att det är rent och snyggt efter loppet, säger arrangörsduon.

Trailrunning Sweden Store Trailtour – som är det officiella namnet – startar redan 2 mars i Åhus och sträcker sig över åtta månader, distanser från 10 till 80 kilometer och avgörs på allt från fjälltoppar till sandstränder.

Avslutningen sker i Mölle 2 november.

– Vi kör Ängsö trail run den 14 september så vi kommer bli bland de sista loppen på touren.

Det blir mellandistansen, 25 km, som kommer att vara den som ingår i touren.

Anmälan – via sajten www.angsotrailrun.se – öppnades redan idag vid lunchtid.

– Jag vill uppmana alla som tänker delta att anmäla sig tidigt, det kommer att bli rusning och platserna kommer att ta slut, säger Martin Larsson.

”Ett erkännande”. Arrangörerna Martin Larsson och Rodde Vera är stolt och glada över att Ängsö trail run numera kommer att ingå i Trailrunning Sweden Store Trailtour. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS