
Ängsö fisk får fint turismpris – coronaåret fick alla bli vinnare
Stora turismpriset är ett pris som årligen delas ut till aktörer som på ett innovativt och hållbart sätt bidragit till kunskapsspridning och utveckling av besöksnäringen. Västmanlands kandidat i år är Ängsö fisk.
I år delas priset ut i en något annorlunda tappning, där inte en utan alla landets kandidater koras till vinnare och goda exempel i deras arbete och utveckling under coronapandemin.
I Västmanland har allmänheten tillsammans med representanter från den regionala turismorganisationen nominerat och röstat fram Ängsö fisk. Verksamheten har på ett innovativt sätt och med gästen i fokus utvecklat gästflödena på besöksmålet.
– Ängsö fisk är ett gott exempel på hur man kan anpassa en verksamhet för minskad smittspridning och samtidigt höja gästernas upplevelse. Ägarna och deras personal har gjort många förbättringar, både med kort varsel och lyckats att balansera dem med sin långsiktiga plan för verksamhetens utveckling, säger Henrik Wester som är turismchef på Region Västmanland.
Ängsö fisk är ett familjeföretag som sedan fem generationer driver yrkesfiske på Ängsö vid Mälaren. Verksamheten har ett eget rökeri, gårdsbutik och café i kombination med en unik natur att utforska. Man serverar svenskfångad fisk och erbjuder även varumärkesskyddad egenfångad fisk i mån av tillgång.
Under sommaren lockar rökeriet och cafét tiotusentals gäster, vilket ställer höga krav på en genomtänkt logistik, speciellt under coronatider.
– Vi är så glada och hedrade att vara Västmanlands representant till årets Stora turismpris. Inför säsongen ändrade vi vårt arbetssätt på alla plan och det fanns en viss oro att tappa gäster på grund av omställningen, men det blev tvärtom. Vi har bara fått positiva reaktioner från våra gäster, säger Pauline och Per Vidlund som är ägare av Ängsö fisk.