Namnunderskrifterna lämnades över till kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) och kommunfullmäktiges ordförande Lars Kallsäby (C). Foto: Sofie Tejre

18 539 namn för folkomröstning om flygplatsen

Folkinitiativet för en folkomröstning om Västerås flygplats vara eller inte vara lämnade under onsdagen över drygt 18 500 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande och kommunfullmäktiges ordförande. – Det här var verkligen imponerande!, utbrast de båda när namnen lämnades över.

Publicerad

Folkintiativet hade sedan tidigare sagt att de fått in de 12 000 namn som krävs för att få till en folkomröstning, men valde ändå att fullfölja kampanjen till den 15 september som de meddelat innan. På onsdagen den 16 september lämnades långt fler namn än så över i stadshuset.

– Det känns helt fantastiskt. Jag trodde aldrig i mitt liv att vi skulle få så här stor uppslutning. Det har varit mycket jobb för de som varit där ute och stått på gatorna, men även från de som varit hemma och sen valt att skriva på och skicka in. Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på det, säger Marcus Pihlflykt som är en av initiativtagarna till folkinitiativet.

Hur många namn är det som ni lämnar över?

– Det vi har räknat ihop just nu är 18 539 namn. Så det är egentligen 50 procent mer än vad vi behöver.

Namnen lämnades över till kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) och kommunfullmäktiges ordförande Lars Kallsäby (C).

– Vårt kansli kommer att ta hand om alla namn, de kommer att förvaras på en säker plats. Kommunstyrelsen kommer att ge valnämnden i uppdrag att kontrollera de här namnen. De ska räknas och kontrolleras mot folkbokföringen bland annat. Det är en rent administrativ process, säger Lars Kallsäby.

När kontrollen är klar (och det visar sig att antalet namn är de som behövs) är det upp till kommunen att komma fram till frågeställningen i folkomröstningen samt villkoren runt omkring en sådan.

– Det överlåter vi åt stadsledningen att bereda och komma med förslag till oss politiker, säger Lars Kallsäby.

Beslutet om att lägga ner Västerås flygplats togs på kommunfullmäktige den 3 september. Nu är de senare upp till fullmäktige igen att ta ställning till det förslag om folkomröstning som bereds på stadsledningskontoret.

– Det behöver vara en tredjedel som är för en folkomröstning i fullmäktige, sen ska vi ha en konkret frågeställning. Jag tänker; vad innebär egentligen frågan "ska vi bevara flygplatsen"? Innebär det till vilket pris som helst, hur lång tid fram som helst eller vad kan ett sådant alternativ innebära. Det är inte helt enkelt, säger Anders Teljebäck.

Så när i tid kan en folkomröstning bli aktuell?

– Det är 100 000-kronorsfrågan. Jag hoppas vi ska kunna göra den här processen väldigt kort, men det är svårt med frågeställningen. Vi kommer få gneta tills vi är överens. Men jag hoppas att vi kommer kunna ha den tidigt eller mitten av våren 2021, säger Anders Teljebäck.

Vad kommer att hända med flygplatsfrågan under tiden fram till dess?

– Vi har ett beslut och det är klart att flygplatsbolaget och vårt fastighetsbolag flygfastigheter behöver börja med att ta fram avvecklingsplanen. Den ska de göra. Sen ska de inte, som jag ser det, fatta några beslut om att lägga ner verksamheten förrän vi haft folkomröstningen, så att folkomröstningen verkligen har en inverkan på beslutet, säger Anders Teljebäck.

Powered by Labrador CMS