Gör skillnad. Cicilia Sedvall och Viktoria Bagi jobbar hårt för att få insatserna för att möta flyktingtillströmningen från Ukraina att flyta smidigt. Foto: Helena Andersson

Tillsammans gör de skillnad – för flyktingarna från Ukraina

Cicilia Sedvall och Viktoria Bagi, ordförande samt ledamot i TGVS – Tillsammans gör vi skillnad, har bråda dagar. Den ideella, politiskt obundna Västeråsföreningen bildades 2015 när den dåvarande internationella flyktingkrisen var som störst för att genom olika insatser ge stöd till nyanlända flyktingar.

Publicerad

Nu är det återigen tid för stora insatser för att möta den väntade akuta flyktingtillströmningen från krigets . TGVS har nu med full fart dragit igång verksamheten för att hjälpa de människor, främst kvinnor och barn, som redan har börjat anlända.

Västerås Tidning träffade dem i deras tillfälliga ”kontor” på ett kafé i centrala Västerås. Telefonerna ringde och meddelanden plingade ständigt in då vi fick en pratstund.

Cicilia och Viktoria berättar att de i nuläget sköter föreningens uppgifter på ett annat sätt än de gjorde vid starten.

– När det som nu finns ett stort engagemang från västeråsarna försöker vi samordna så det inte blir så spretigt, säger Viktioria och Cicilia fortsätter:

– När vi startade föreningen så gjorde vi allt samtidigt. Vi hade bland annat möbel- och klädinsamling, utrustade ett lekrum på en flyktingförläggning. Vi hade stickcafé och en teatergrupp. Vi sprang på alla bollar. Den här gången har vi till exempel inte haft någon klädinsamling, det tar vi när det behövs, så nu kan man säga att vi har rangordnat bränderna.

De berättar att det under den gångna helgen kom en busslast med människor som flytt Ukraina där Migrationsverket hade bett om hjälp med vissa saker.

– Vi rangordnade och skrev upp vad som behövdes och västeråsarna fick lämna det de ville bidra med i en lokal.

Och västeråsarna var väldigt snabba med att hjälpa.

– I lördags gjorde vi till exempel upp ett körschema för att kunna transportera de nyanlända till sina permanenta boenden och en kvart senare var det fulltecknat.

Föreningen blev också kontaktade av Syrianska ortodoxa församlingen där hela församlingen slöt upp och mötte de flyende människorna som kom sent på kvällen, med baguetter.

– Många av kvinnorna stannade också kvar för att finnas tillhands, kanske med en varm famn, vilket kan vara precis vad som behövs.

Det har varit lite skakigt i TGVS organisation och styrelsen hade innan kriget i Ukraina beslutat sig för att avgå vid årsmötet i april, mycket på grund av brist på andra styrelsemedlemmar.

– Sen tänkte vi att det ju inte frågan om utan när det blir krig så vi fick fundera över hur vi skulle göra. Men nu har det löst sig och vi har en grym styrelse på gång som vi kommer att föreslå på årsmötet, berättar de.

Cicilia och Viktoria säger att TGVs bästa egenskap är att strukturera ned fakta så att de som vill hjälpa till under den här konflikten kan göra det.

– Istället för att hela civilsamhället ska ringa ned till exempel Västerås stad eller Migrationsverket så tänker vi att om vi kan göra det på det här sättet så kan vi rikta behoven. Vi försöker skriva så tydligt som möjligt på vår Facebooksida vad som behövs just nu.

Nu har vi också fått två tider, tisdagar och torsdagar mellan 7 och 17, ute på flygplatsen där västeråsarna kan lämna de saker de vill skänka.

– Vi tänker att alla kan bidra med något, alla har olika styrkor och egenskaper, du kanske kan bidra med värme, med skjuts, med varm mat, du kanske kan bidra ekonomiskt eller köpa något som saknas. Det behövs också veterinärer och sjukvårdsutbildade personer som kan hjälpa till. Och vi i TGSV vill bli fler – gå med!

För mer information se: Facebook: Tillsammans gör vi skillnad

Powered by Labrador CMS