Elbåtarna går att hyra vid bryggan framför Kokpunkten. Foto: Sofie Tejre

Hyr en elbåt och upptäck Västerås från Mälaren

En helt tyst tur fram och tillbaka till Östra holmen eller en fisketur med lunchpaus vid Elbakajen. Den här sommaren kommer det att finnas två elbåtar för uthyrning vid bryggan intill Kokpukten.

Publicerad

Två båtar med plats för upp till sex personer finns från och med den 13 juni att hyra för dagsturer på Mälaren. Båtarna ägs av bostadsbolagret Balder och hyrs ut i samarbete med Kokpunkten, betalning och uthyrning sker alltså inne på badet.

– Det kommer att vara öppet för alla att hyra båtarna, men någon i sällskapet måste vara över tjugo år. Man måste vara nykter och ha sjövett. När badet är öppet så kan man hyra båtarna, säger Johan Björkman som är verksamhetschef på Kokpunkten.

Båtarnas GPS:er är laddade med färdiga rutter: exempelvis kan man ta en tur till Björnöbadet och bada eller ta "matturen" för att åka till Kajplats 9 och äta lunch. Andra exempel på turer är att ta båten till Östra Holmen eller åka ut och fiska.

Till en början kommer båtarna att hyras ut heldagsvis - åtta timmar åt gången - men i framtiden kan det komma att ändras så att man kan hyra dem kortare tid.

– Den är sommaren blir lite av en testperiod. Det här är en ny grej, liknande har funnits på andra ställen men då har det handlat om att man haft båtarna i slottskanaler och liknande. Här i Västerås vi vet inte vilka som kommer att hyra och vilka behov de har, så vi får se helt enkelt, säger Johan Björkman.

Eftersom det handlar om elbåtar är batteritiden också en aspekt av det hela. Tio timmar tar det för batteriet att bli helt uppladdat.

– Det vi har läst oss till, och vad vår leverantör säger, är att två och en halv timme kan du köra i effektiv tid i maxfart (fem knop) sedan är batteriet urladdat. Men kör du saktare än så kan man köra längre tid. Så vi måste se vad som funkar: vi börjar med att hyra ut heldagar men vi kommer säkert testa halvdagar också längre fram i sommar.

En båttur med Steam och Kokpunkten i bakgrunden. Foto: Sofie Tejre

Elbåtar på Mälaren

Vad? Heldagsturer för upp till 6 personer i elbåt på Mälaren

Var? Båtarna ligger vid bryggan utanför Kokpunkten, där även uthyrning sker

Kostnad? 1250 för 8 timmar/upp till 6 personer

Mer information: www.elbatvasteras.se

Powered by Labrador CMS