Brödernas restaurangchef Mikael Nystrand. Foto: Jonas Bergkvst

Brödernas vill bli västeråsarnas nya vardagsrum

Det senaste tillskottet på stadens hamburgarhimmel kan nu summera den första månaden. – Vi har fått en fantastiskt bra start, säger Brödernas restaurangchef Mikael Nystrand.

Publicerad

Hamburgerkedjan Brödernas grundades 2016 och har expanderat i en rasande takt. Enheten i Västerås var den 30:e och bara en månad senare finns det nu 35 restauranger runt om i Sverige.

– Målet är 70 stycken till årskiftet. Det är en häftig och inspirerande resa att få vara med på, säger Västerås restaurangchef Mikael Nystrand.

Med tanke på namnet är det inte helt otippat ett brödrapar som ligger bakom konceptet. Ja, till och med två faktiskt. Joakim och Jonas Wiklander grundade företaget och driver nu sedan ett par år tillbaka kedjan framåt tillsammans med ett annat brödrapar – entreprenören Monir Kalgoum och dennes mer kände bror, svenska NHL-proffset Mika Zibanejad.

Utsikt mot Hantverkargatan. Foto: Jonas Bergkvst

Snabba puckar var det också för västeråsaren Mikael Nystrand när Bröderna offentliggjorde sina planer på att öppna en enhet även i Västerås och sökte en restaurangchef.

– Jag skickade in en ansökan och fick jobbet. Det känns hur bra som helst och som ett naturligt nästa steg för mig. Jag var redo för uppgiften.

Han har nämligen varit i branschen i ett antal år.

– Jag började hos Björn (Carlsson) på Sigurdsgatan redan som 17-åring. Sedan har det blivit lite olika jobb inom branschen och även utanför en sväng. Senast kom jag från jobbet som barchef på Agrill under fyra år, berättar Mikael Nystrand.

Han tror stenhårt på konceptet.

Vad utmärker Brödernas från många andra hamburgerställen?

– Till att börja med att vi har bordsbeställning och bordsservering, vilket kanske inte är standarden för ett hamburgerhak. Sedan är vår ambition att extremt bra service ska följa med det.

– Vad gäller maten så är det att vi förutom våra högrevsburgare även har napolitanska pizzor, det är inte en så vanlig kombination och kräver framför allt premium-råvaror.

Känslan hos gästerna ska också vara den rätta.

– Vi vill skapa en unik atmosfär där man ska få känslan av att vara i ett vardagsrum. Sitt så länge du vill!

Man kommer upp till restaurangen via rulltrappan. Foto: Jonas Bergkvst

Den första tiden sedan dörrarna öppnades och rulltrappan åter började rulla i lokalen på Vasagatan där tidigare Vigårda huserade har varit bra, menar Mikael Nystrand. Ja, till och med mer än så.

– Vi har fått en fantastisk start! Och nu ser vi fram emot att kunna öppna uteserveringen mot Hantverkargatan, det hoppas vi ska locka ännu fler sittande gäster.

Under den gångna veckan blev det även klart med serveringstillståndet.

På sikt, när det åter ges möjlighet, finns det planer på att hålla uppe lite längre på helger och eventuellt ordna med lite underhållning.

– Det kan vara allt från en dj som livar upp stämningen lite mer till större jippon. Vi har ju en ganska stor och luftig lokal.

Så det finns en plats för Brödernas i hamburgarstaden Västerås?

– Definitivt!

Baren. Foto: Jonas Bergkvst
Brödraparen. Foto: Jonas Bergkvst×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4
Powered by Labrador CMS