Prisade. Charlott Mörth (lilla bilden) samt Cecilia Colmet, Lise-lott Rödlund Böckert och Moamera Ramic (större bilden) prisades i samband med RCC-dagarna. Foto: Pia Nordlander

Nya regionstyret: Bygg ut vårdgarantienheten – för kortare vårdköer och avlastning av vårdpersonal

Vid en pressträff har det nya regionstyret (M, KD, L) presenterat bärande delar av deras överenskommelse gällande reformer och fokusområden för kommande mandatperiod. Ett av förslagen handlar om utbyggnad av vårdgarantienheten som idag är relativt okänd för både sjukvårdens verksamheter och för patienterna – något partierna vill ändra på.

Publicerad

Vårdgarantienheten har funnits några år och avlastar de kliniker som har långa vårdköer med att ringa upp patienter för att höra om de fortfarande har behov av vård, men också för att hitta plats hos alternativ vårdgivare. De arbetar utifrån noggranna instruktioner och på uppdrag av olika kliniker.

De tar också emot samtal från patienter som väntat länge på vård och försöker hjälpa till så patienten ska få den vård de har rätt till. Trots goda resultat är vårdgarantienheten fortfarande relativt outnyttjad både av vårdverksamheter och patienter – något det nya regionstyret vill ändra på.

– Det är nödvändigt att hitta mer effektiva sätt att arbeta på. Vårdgarantienheten har visat att det går att samtidigt avlasta vårdpersonal och korta vårdköerna – därför har den verksamheten hög prioritet för oss säger Mikael Andersson Elfgren (M).

– Att komma till rätta med de långa vårdköerna kommer kräva nya arbetssätt så som vårdgarantienheten, men också en mer stabil bemanning med lägre sjuktal. Det har gått för långsamt att anpassa ersättningsmodeller och karriärvägar till dagens krav på en modern arbetsplats. Det vill vi ta tag i omedelbart, säger Malin Gabrielsson (KD).

Det nya regionstyret är också överens om att stärka och styra om så att primärvården ska bli ett nav inom sjukvården som håller ihop vården runt patienterna.

– Vi är överens om att reformera de regler som styr vårdcentralernas arbete så att alla invånare får en fast namngiven läkare, inte bara på pappret, utan att de också får träffa den läkaren när de kommer till vårdcentralen. Det är så läkarna vill arbeta och det är vad patienterna efterfrågar. Vården måste kunna ta hand om allt fler patienter med stort vårdbehov och då är kontinuiteten viktig, säger Lina Eriksson (L).

På grund av den kraftiga inflationen beräknas Region Västmanlands kostnader öka kraftigt under 2023. Alla landets regioner befinner sig i liknande situation. Det handlar om flera hundra miljoner kronor i ökade kostnader för Region Västmanland.

– Tyvärr befinner vi oss i ett mycket svårt och allvarligt ekonomiskt läge. Nu är tiden för att se till att investeringar verkligen ger positiva ekonomiska effekter och att all onödig administration sorteras bort. Vi kommer också sätta i gång ett arbete för att öka regionens intäkter, avslutar Mikael Andersson Elfgren (M)

Styr regionen. Lina Eriksson (L), Mikael Andersson Elfgren (M) och Malin Gabrielsson (KD).
Powered by Labrador CMS