Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns potential för Västerås och Västmanland att ta position som livsmedelskluster i Mellansverige då vi dels är en stor producent av råvaror, dels befinner oss mitt i Nordens största konsumentmarknad, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef på Invest Västerås.

Publicerad

Under 2022 planerar Finax, som ägs av Abdon Food AB, att driftsätta sin nya, miljöanpassade kvarn och produktionsanläggning på Hacksta. Abdon Food AB äger varumärkena Finax, Abdon Mills, Ramlösa Kvarn och Björnekulla.

Sedan början av 70-talet har företaget producerat mjöl och cerealieprodukter i Helsingborg och väljer nu Västerås för ytterligare expansion genom en ny kvarn. Med denna investering får företaget en stark bas utifrån kundernas placering och inte minst kopplat till råvaruproduktionen i Mälardalen. Etableringen innebär ett 20-tal nya arbetstillfällen.

– Investeringen i Västerås säkerställer både närproducerade produkter åt våra kunder och minskad klimatpåverkan och är helt i linje med vår strategi. Bemötandet från Invest Västerås och Västerås stad har varit otroligt serviceinriktat och professionellt och förstärkt våra utvecklingsmöjligheter. Jag ser fram emot ett fortsatt nära samarbete och att gemensamt arbeta för en hållbar och framtidssäkrad livsmedelsproduktion, säger Hans Holmstedt, vd för Abdon Food i ett pressmeddelande.

Närproducerat

Med den nya kvarnen kommer Finax ha två kvarnar vilka är placerade mitt i Sveriges två största odlingsområden vilket gör att de kan erbjuda sina kunder närproducerade förädlade produkter av närodlade råvaror samt minimera transporterna rejält.

Hacksta är Västerås logistikcentrum med mycket goda logistik- och transportmöjligheter. Närheten till Mälarhamnar, E18 samt tåg gör det gynnsamt att etablera logistiktunga företag på området.

Livsmedelskluster

Finax investering innebär att ytterligare en aktör inom livsmedelsindustrin etablerar sig på Hacksta. Enligt Västerås stads näringslivsbolag Invest Västerås, banar etableringen vägen för Västerås som ett framtida livsmedelskluster i Mellansverige.

Företag som verkar på Hacksta idag är bland andra ICA:s centrallager, Hilton Food Group och Svenska Retursystem. Dessutom finns andra livsmedelsgrossister som Coop, Dagab och Lidl i närområdet.

– Det finns potential för Västerås och Västmanland att ta position som livsmedelskluster i Mellansverige då vi dels är en stor producent av råvaror, dels befinner oss mitt i Nordens största konsumentmarknad. Det är glädjande att en aktör som förädlar råvarorna som produceras här satsar i Västerås, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef på Invest Västerås.

Fakta: Finax

Familjeföretaget Finax är ett av de ledande cerealieföretagen i Norden. Huvudkontoret finns i Helsingborg, där också deras kvarn idag ligger.

Här tillverkas mjöl, brödmixer och, inte minst, Finax välkända müsliblandningar. Redan i slutet av 70-talet lanserade Finax Sunt & Gott, den första svenska müslin som fortfarande är en av Sveriges mest välkända och köpta.

Ett annat område där Finax är ledande är inom det glutenfria produktsortimentet. Där erbjuder man ett brett sortiment av glutenfria mjölmixer, kakor och frukostprodukter. Enligt företaget är de den största producenten av glutenfritt mjöl och mix i Europa, och har mer än 50 procent av den nordiska marknaden.

Finax Bröd, f d Ångbagarn, är ett skånskt bageri med lång tradition och som ingår i Finax sedan 1997. Vid deras bagerier i Trelleborg och Sölvesborg bakas bröd och skorpor för finsmakare i bland annat Sverige, Norge och Frankrike.

Finax ingår i koncernen Abdon Finax AB och har många olika systerbolag, bland annat Ramlösa Kvarn och Björnekulla.

Powered by Labrador CMS