Trängsel. Regeringen möjliggör användning av vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd på serveringsställen och andra platser där risken för trängsel och smittspridning är särskilt stor
Trängsel. Regeringen möjliggör användning av vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd på serveringsställen och andra platser där risken för trängsel och smittspridning är särskilt stor

Nu utökas möjligheten till vaccinationsbevis vid platser med trängsel

Regeringen tog under onsdagen beslut som möjliggör användning av vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd på serveringsställen och andra platser där risken för trängsel och smittspridning är särskilt stor. Syftet med vaccinationsbevisen är att minska smittspridningen och dess konsekvenser i samhället.

Publicerad

– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari 2022 kan införa föreskrifter om att vaccinationsbevis kan användas på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik för att möjliggöra lättnader från andra restriktioner. Regeringens beslut innebär inte att föreskrifter om vaccinationsbevis införs i de verksamheter som omfattas. Om och när det kan bli aktuellt beror på smittspridningens utveckling och en bedömning av lämpligheten att använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd.

Får inte användas på apotek

Som framgår av regeringens plan för smittskyddsåtgärder är vaccinationsbevis en smittskyddsåtgärd som kan komma att användas vid en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning. Vaccinationsbevis används sedan den 1 december 2021 vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus.

Det finns undantag från krav på vaccinationsbevis bland annat för personer som är under 18 år eller personer som på grund av medicinska skäl inte bör vaccinera sig. Vaccinationsbevis får vidare inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter. Användningen av vaccinationsbevis får inte heller innebära att personer utan vaccinationsbevis nekas tillgång till exempelvis tandvård, hälso-och sjukvård eller socialtjänstverksamhet som ligger i ett köpcentrum.

Powered by Labrador CMS