Nu har 80 procent fått två doser vaccin i Västmanland

Totalt har 202 707 personer i Västmanland fått sin första vaccindos fram till vecka 49, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 84 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är den fjärde lägsta andelen i Sverige. Västerbottens län har vaccinerat flest i hela landet (91 procent).

Publicerad

Totalt har 193 292 personer eller 80 procent av alla i befolkningen i Västmanland har tagit en andra dos.

Förra veckan delades totalt 15 123 vaccindoser ut i Västmanlands län. Det är fler än veckan innan (+4 259 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär åtta av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen.

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. De äldsta var också först ut att erbjudas en tredje påfyllnadsdos. I Västmanland har hittills 13 789 personer – eller 74 procent av 80-plussarna – fått en tredje spruta. Det är den näst minsta andelen i landet.

Rekommendationen om en tredje dos har sedan utökats till att gälla alla över 18 år i prioritetsordning. Den andra gruppen var personer över 65 år och personal på särskilt boende och i hemtjänst. i Västmanland har 69 procent av alla över 65 år fått en tredje dos.

Totalt har 7 698 670 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 85 procent av landets befolkning, till och med den 16 december. 81 procent har fått bägge doserna.

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (94 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 68 procent.

Powered by Labrador CMS