Affischbild för Samhörighetsakuten, en av föreställningarna som visas på Västmanlands Teater under det kommande spelåret.

Västmanlands Teater släpper hela spelåret

Om en vecka presenterar teaterchef Niklas Hjulström Västmanlands Teaters repertoar för spelåret 2023/2024, och strax därefter släpps biljetterna.

Klockan 18 den 16 maj presenteras spelåret 2023/2024 av Västmanlands Teater. Teaterchefen Niklas Hjulström intar Stora scen klockan 18 och sedan släpps biljetterna klockan 19. Medverkar gör också skådespelarna Ann Petrén och Cicilia Sedvall, regissören Anna Pettersson, musikern Andreas Kullberg, med flera.

Spelårets repertoar: Först ut på Stora scen under hösten är Himlavalvet av Lucy Kirkwood, vilken utspelar sig i 1700-talets England. Med femton skådespelare varav tretton kvinnor, som befinner sig på scenen samtidigt under i princip hela pjäsens gång, är föreställningen unik för vår samtid. Föreställningen, som hade premiär på The National Theatre i London 2020, har nu Sverigepremiär i Västerås. Marie Parker Shaw, som också översatt originalverket, står för regin. Föreställningen är ett samarbete med Örebro Teater, där den också spelar vidare under senhösten.

I Ögonblicket möter vi Elizabeth och Hazel, gestaltade av Ann Petrén och Miriam Aïda. Berättelsen tar avstamp i en av de mest uppmärksammade och upprivande händelserna i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia, och ramas in av bluesinspirerad musik av och med Västmanlands Teaters Andreas Kullberg och världsartisten Eric Bibb. Pjäsen är skriven av Irena Kraus, i regi av Rebecca Örtman, och har urpremiär på turné i Västmanland under hösten.

Teatern fortsätter också med de populära Soppteatrarna, samt med lördagskvällar under namnet Bistro Live. Under hösten gästspelar också Carl-Einar Häckner med sin föreställning Förlångtbortaland, och i familjeföreställningen Världen bortom orden – ett drömspel gestaltas ungas berättelser om att leva med dyslexi.

Våren inleds med en ”Selma” i regi av Sally Palmqvist Procopé. – Kejsarn av Portugallien är en av mina personliga favoritberättelser. Berättelsen om Jan i Skrolycka och hans vidunderliga kärlek till dottern Klarafina har rört generationer till tårar. När dessutom Mikael Wiehe skrivit sånger till berättelsen så blir det oemotståndligt, berättar Niklas Hjulström.

På Lilla scen följer Samhörighetsakuten, en nyskriven musikalisk föreställning av den högaktuella regissören Anna Pettersson. Med humorn, som ett allvarligt försök att skapa hopp och tillit i en kaosartad värld, tar sig tre roller igenom olika igenkänningsbara och samtida situationer som uppstår i glappet mellan deras förhoppningar och den verklighet de befinner sig i.

– Vi är så stolta över att få presentera ett helt spelår med ”extra allt”, för här finns både klassiker och helt nya skapelser. Något för alla helt enkelt! Det är dessutom ett spelår med oerhört mycket spännande musik! Så nu hoppas vi att så många västmanlänningar som möjligt hittar till oss, säger Niklas Hjulström.

Powered by Labrador CMS