”Underbart med premiär”. Skådespelaren Cicilia Sedvall och regissören Marie Parker Shaw under intervjun med Västerås Tidning inför ”Himlavalvets” entré på stora scen nästa lördag.

Rättegångsdrama inleder teaterhösten – med stor ensemble på scen: ”Tänk fotbollslag”

1700-talet och den engelska landsbygden tar plats på Västmanlands Teaters scen i höst. ”Himlavalvet” är ett spektakulärt rättegångsdrama – med ett spektakulärt stort antal skådespelare på scenen samtidigt. 

Publicerad Senast uppdaterad

Året är 1759 på landsbygden i östra England. Sally Poppy (spelad av Elina Norén Sandberg) är anhållen för mord på en liten flicka, men hävdar att hon inte kan hängas på grund av att hon är gravid.

Nu är det upp till en jury, bestående av tolv husmödrar, att avgöra frågan.

”Himlavalvet” är skriven av Lucy Kirkwood och och gestaltar 1700-talets rättsväsen ur ett kvinnligt perspektiv. Den hade en omskriven och hyllad premiär -i London i början av 2020.

När den kommande lördag får Sverigepremiär på Västmanlands Teaters scen – för att i november sedan dra vidare till sam-arbetspartnern Örebro Teater – sker det med en minst sagt diger ensemble. 15 skådespelare, varav tretton är kvinnor, befinner sig på scenen under hela pjäsens gång.

Västerås Tidning tog ett snack med regissören Marie Parker Shaw och skådespelaren Cicilia Sedvall inför premiären.

Samma dag som en så kallad öppen repetition skulle hållas.

– Jag tycker det är väldigt härligt med öppna repetitioner, det ger lite fjärilsbebisar i magen och den riktiga magin infinner sig ju först när det sitter folk i salongen. Vi är beroende av varandra, säger västeråsaren Cicilia Sedvall, en av Västmanlands teaters fastanställda skådespelare.

– Man påminns om att vi gör det här för publiken, säger regissören Marie Parker Shaw.

Huvudroll. Elina Norén Sandberg spelar den unge Sally Poppy, som dömts för mord på en liten flicka. En jury bestående av 12 husmödrar är kallade att avgöra hennes öde genom att fastslå om det är sant som Sally hävdar, att hon är gravid

Hon föll direkt för berättelsen när hon läste den första gången – spännande, oförutsägbar, politisk, tragisk men även rolig, sa hon tidigare i våras när det blev klart att pjäsen skulle sättas upp påminner Västmanlands Teater.

– Det står jag bakom fortfarande. Jag var inte beredd på att den skulle grabba tag i mig så, det är oerhört spännande relationer mellan de olika karaktärerna. Den är finurligt skriven, publiken hejar på alla vid något tillfälle. Ingenting är solklart – det finns både vinnare och förlorare.

– Det är en väldigt spännande rättegång.

En utmaning för de båda har, på olika sätt, varit det stora antalet skådespelare som samtidigt i stort genom hela föreställningen befinner sig på scenen.

Det har varit en utmaning, men en sån fantastisk lärdom som jag tar med mig

Ciciila Sedvall

– Visst, vi har gjort stora produktioner tidigare med många människor på scenen som ”ABB” och ”Branden”, men då har det sällan varit mycket folk hela tiden som det är nu. Här är vi under repetitionsarbetet verkligen allihopa – alltid. Det ställer enormt höga krav på var och en. Det är jätteviktigt att skådespelaren på ett sätt är individuell, men det krävs samtidigt ett enormt kollektivt arbete. Det har varit en utmaning, men en sån fantastisk lärdom som jag tar med mig, säger Ciciila Sedvall.

Regissören Marie Parker Shaw:

– Det blir ett annorlunda arbete för mig, jag har jobbat striktare än vad jag brukar göra. Jag behöver tänka mer koreografiskt. Men jag fick ett tips: tänk på ensemblen som ett fotbollslag. Det har varit inspirerande – det är ett lagarbete, vi ger, tar och får. Vi gör varandra bättre.

– Sen kan det vara svårt när man är så många som alla kommer med olika arbetssätt och erfarenheter – men vi har försökt att istället se olikheterna som en brygga för att nå vårt gemensamma mål, säger Parker Shaw.

Hur mycket ser ni fram emot premiären nästa helg?

– Det ska bli underbart med premiär. Vi kommer att komma dit och vara stolta. Jag ser så mycket fram emot att få dela detta med en publik, Marie Parker Shaw.

– Man vill verkligen dela detta med publiken nu. Jag är jättenervös, det brukar jag inte vara. Men det här är en väldigt bra föreställning, säger Ciciila Sedvall.

Jonas Bergkvist

021-304618 jonas.bergkvist@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS