Västeråsarens hyllning till hemstaden. Puppets graffitimålning som pryder ena väggen inne på Global Living.
Västeråsarens hyllning till hemstaden. Puppets graffitimålning som pryder ena väggen inne på Global Living.

Puppets verk startskottet för Global Livings konstsatsning

Västeråssonen och världskände graffitimålaren Puppet har tagit plats på Global Living med en Beskow-tolkning – nu väntar fem utställningar med lokala konstnärer på kaféet och kulturhuset under våren.

Publicerad Senast uppdaterad

Intresset för att hänga ut sin konst på Global Living har växt.

Utställare på ”Global Salonger” under våren 2023

5–24 januari: Anna ZachriOrs-Lindén Jonas Karlsson Rahme, Martina Eriksson (vernissage 5/1 16.00–19.00)

26 januari–28 februari: Helena Almroth-Ringh, Daniela Soare, Annica Bolin

2–28 mars: Richard Ahlberg, Tizi Nieminen, Jennifer Mazur

30 mars–25 april: Vårsalong med flera konstnärer

27 april–30 maj: Matti Koskinen, Bitte Wiklund

Nu öppnar ägarna Vincent Cileson och Rosita Tohwer upp för mer arrangerade utställningar med tillhörande vernissage.

Till sin hjälp har de tagit de lokala konstnärerna och mångsysslarna Bitte Wiklund och Anna ZachriOrs-Lindén, som båda ställt ut i lokalen vid separata tillfällen tidigare.

– Vi har haft tanken på varsitt håll med viljan att få igång en större satsning på konst i stan. Vi ska föröka göra det så galleri-likt som möjligt och skapa bra förutsättningar för de som hänger ut, berättar de.

Redan på trettondagsafton är det dags för vernissage till den första utställningen.

– Tanken är att ha en festlig vernissage på torsdagar och att konstnärerna sedan ställer ut under en månad.

Fem tillfällen under våren är redan spikad med lokala förmågor.

– Vi hade några ”i röret”, det är många som hört av sig och är intresserade.

Det är öppet för vem som helst att anmäla intresse.

Det är också just det som är grundtanken med hela visionen som ägarna Vincent Cileson och Rosita Tohwer har med sitt ställe som de vill utveckla än mer till ett kulturhus.

– Vem som helst kan bli någonting, man behöver inte vara skolad eller utbildad för att lyckas.

Ett tydligt exempel är konstnären som har markerat startskottet för den nya satsningen på Global – Västeråssonen och världskände graffitimålaren Daniel ”Puppet” Blomqvist.

– Han är en underdog som kört sitt race, levlade upp och lyckades sälja slut vernissager i New York och Paris. Han gör det här för sin hemstad, säger Vincent Cileson.

Det var när Puppet fick beskrivet visionen och känslan som Global Living ville förmedla som han plockade fram en 15 år gammal skiss, inspirerad av Elsa Beskows första barnbok ”Sagan om den lilla, lilla gumman” från 1897.

Under en novembernatt skapades med sprayburkar ett jätteverk som pryder en hel vägg inne i lokalerna. Hans tolkning består av en liten gumma som skapar något litet och som sen blir nåt större genom hans graffitikonst.

Puppet beskriver själv i en skrift som Västerås Tidning fått ta del av tanken med målningen. Här är ett utdrag ur den.

”Vincent beskrev ”The House of spirit” en gemensam plats för kultur och musik där skapande skulle får resa fritt. Det startar med nåt litet … En liten Gumma som virkar fram en klassisk puppet signatur från 1984 som blir fler och fler och som sen utvecklas. Den trasslar sig fram igenom klotter och väggmålningar och igenom konstvärldar, musik och kreativa möten. Den tar sig runt i hela världen, ut i rymden och tillbaks …”
”Gumman ska står här i ett hörn och skapa från en röd tråd som inspirerar drömmar som flyger iväg likt Peter Pan mot himlen över Västeråstaken runt domkyrkan, över torget och iväg för att erövra universum eller nåt.. Sen tillbaks …till en å. Eller bara ner till Mälaren för att bara sitta vid en sten och tänka”.

Puppet går att följa på Instagram #puppetindustries

Konst på balkongen. Bitte Wiklund och Anna ZachriOrs-Lindén på balkongen där Global Livings utställningar kommer att ske med start redan på trettondagsafton.
Konst på balkongen. Bitte Wiklund och Anna ZachriOrs-Lindén på balkongen där Global Livings utställningar kommer att ske med start redan på trettondagsafton.
Powered by Labrador CMS