Prisad. Även om han lite skämt samt säger att han alltid tyckt att han varit bäst är årets manliga komiker Ahmed Berhan lite ställd inför framgången.

Prisade komikern inför Västeråsbesöket: ”Lite ställd inför framgången”

Han utsågs till årets manliga komiker för bara en månad sedan och showen ”IFS – Invandrare för svenskar” som han programleder blev årets humorprogram. Nu kommer han till Västerås och Culturen tillsammans med två humorkollegor. ”Jag har alltid tyckt att jag är överlägset bäst – kul att andra också tycker det”, säger Ahmed Berhan till Västerås Tidning.

Publicerad Senast uppdaterad

Han håller precis på att städa hemma i lägenheten i Stockholm när vi får en pratstund. 

– Det gäller att passa på innan barnen kommer hem, säger Ahmed Berhan.

Rent hus gjorde han också vid ”Barncancergalan – det svenska humorpriset” i början av oktober. 

Han blev utsedd till årets manliga komiker och succéprogrammet ”IFS – Invandrare för svenskar” där tre svennar tävlar om vem som vet mest om alla kulturer genom att försöka överlista en panel full med lögner.

Vad säger du om priserna?

– Jag har alltid tyckt att jag är överlägset bästa komikern – kul att andra äntligen också tycker det, säger han med ett skratt.

Är det viktigt att uppmärksammas med utmärkelser? 

– Lite både och. Klart det är jättekul att bli prisad, det blir ju nån form av kvitto på att det man gör uppskattas. Men samtidigt, det är stand up vi sysslar med – det är en direktkonst. Du vet direkt när du klivit av scen hur bra du är. 

– Du kan ha ett grymt gig en kväll och hyllas och känna sig som både nummer 1, 2, 3, 4 och 5 på topplistan. Sen nästa kväll kanske man bombas rejält och tänker att … jahapp, det kanske när dags att gå tillbaka till Arbetsförmedlingen igen. 

Är det något av priserna som smäller högre än det andra? 

– IFS, den betyder nog lite mer. 

Varför har humorprogrammet blivit så framgångsrik tror du?

– Jag är själv lite ställd över framgången. Vi visste att vi hade något bra på gång, men att det skulle gå så här bra är över förväntan. Jag tror att det var så efterlängtat bara med ett program som bryter mallen på så många sätt och har högt i tak.

– Sen är det ju extremt roliga människor med, en fantastisk panel på åtta, nio personer som är svinroliga i varje avsnitt. 

Och nu är det spikat med en tredje säsong våren 2024?

– Jajamän. Vi ska försöka överträffa säsong 1 och 2 och göra den bästa någonsin. 

Men innan dess väntar Västerås.

Till Culturen har Ahmed Berhan nästa fredag den 17 november med sig komikerkollegorna Nisse Hallberg och Christoffer Nyqvist. 

– Det ska bli kul. Jag har inte varit så mycket i Västerås, det är lite weird. Arrangörerna där verkar dissa mig, vad har jag gjort?

Ett skäl kan helt enkelt vara att Ahmed Berhan – som började karriären som ståuppkomiker – har varit en mycket upptagen man den senaste tiden. Förutom ”IFS” har han hörts i P3:s ”Tankesmedjan” – och spelat teater.

– Det är lite flummigt, men typ de två sista åren är stand up det minsta jag gjort. Jag har verkligen saknat att gigga så det ska bli grymt att komma till Västerås nu.

Har ni tre kört ihop förut?

– Jag har giggat med dom båda, men aldrig vi tre ihop. Väldigt roliga komiker alla tre 

Alla kör varsin akt.

– Hade vi velat köra lagsport hade vi gjort impro (improvisationsteater).

– Man vill lyckas själv och misslyckas själv, så är det. 

Vad kan publiken förvänta sig av kvällen? 

– En, för att tala klartext, jävligt rolig kväll! Bokaren har lyckats sätta ihop tre starka komiker med olika stilar. Så åtminstone nån borde gå hem hos publiken! 

Nisse Hallberg och Christoffer Nyqvist

En kväll – tre komiker

Vad: Komikerna Ahmed Berhan, Christoffer Nyqvist & Nisse Hallberg

Var: Culturen

När: 17 november 19.30

Biljetter: Ticketmaster

Powered by Labrador CMS