Västeråsrevyns ensemble: Från vänster: Elin Olofsson, Harriet Pettersson, Christian Andersson, Hanna Sangemark, Irene Sangemark, Mattias Gustin, Jessica Olsson.

Nu ska det gångna året passera i revy: ”Händer saker hela tiden”

Dags för revy! På trettondagsaftonen är det åter tid att roas och underhållas av Västeråsrevyn, detta år döpt till Hänt va’re här. Den spelas på Café Mosaic på Smedjegatan.

Publicerad

Som alltid är det Hanna Sangemark som skrivit revyns texter, Hanna som 2022 belönades med författarpriset Povels penna, belyser händelser både i Västerås och i omvärlden i såväl sketcher som kupletter.

– Konceptet är detsamma som de tre tidigare revyerna som jag skrivit. Föreställningen är i två akter och jag tar upp saker som hänt under året, stort som smått.

De skådespelare som syns på scenen förutom Hanna Sangemark är Irene Sangemark, Harriet Pettersson och Elin Olofsson samt Jessica Olsson och Christian Andersson. Med på scenen finns också pianisten Mattias Gustin.

Energikällor

Hanna Sangemark börjar skriva redan i januari för att hinna få ihop en hel revy men skriver in i det sista för att kunna få med hela årets händelser.

– Det händer ju saker hela tiden som jag tycker måste komma med.

I år säger hon att ett nummer om olika energikällor är det nummer hon har tyckt mest om att skriva.

Hanna Sangemark har som tidigare skrivit allt material till årets Västeråsrevy.

– Jag hade en formulering som jag utgick ifrån och sen utvecklade jag ett nummer runt den formuleringen.

För det mesta skriver hon ett nummer utan att veta vem i ensemblen som ska göra rollen.

– Jag ser ofta vid den första genomläsningen vem som skulle passa, men ibland funkar det inte och man måste byta person efter ett tag, säger hon.

Exempel på ämnen Hanna Sangemark har skrivit texter om till årets revy är valet, hur priserna har betett sig under året och Filmstadens nya godispolicy. Men även lokala ämnen som katten som blir frimärke och bergtäkten vid Anundshög.

– Jag börjar skriva om allt som skulle kunna bli någonting. Oftast får jag en idé, jag kanske känner att det här kan bli en sång, jag provar men tänker ibland att ”det här kanske inte blev så bra”, att texten kanske blir roligare som en sketch och då kan det bli så istället.

Under revyn kommer man även i år att få se mycket kostym, många fjäderboor, glitter och glamour.

– Vi har köpt in en hel del kläder till årets revy. Jag har insett att det är roligt med mycket kostym både för oss och för publiken, säger hon.

Slutligen, vad tycker du gör en revy så underhållande?

– Här finns något för alla och det är live-underhållning.

Det repeteras för fullt inför årets revy. Här Christian Andersson och Hanna Sangemark.
Powered by Labrador CMS