Henrik Pilerud under förhandsvisningen av filmen.

Efter fem års slit – nu är västeråsarens film klar

Efter fem års hårt arbete har Henrik Pilerud gjort sin långfilmsdebut med filmen Call of the Unseen. Filmen finns nu på flera av de stora streamingsajterna. – Det känns lite overkligt just nu, säger han.

Publicerad

För ganska exakt fem år sedan började Henrik Pilerud skriva de första meningarna på manuset för sin första långfilm Call of the Unseen.I onsdags släpptes filmen på streamingtjänsterna Viaplay och SF Anytime, iTunes, Google Play och TriArtPlay.

– Det känns spännande, jag är både nervös och glad på samma gång efter många år av slit och kämpande, säger Henrik Pilerud till Västerås Tidning precis innan förhandsvisningen av filmen på Elektra Bio.

Han fortsätter:

– Det känns lite overkligt just nu, och det har varit spännande att kämpa sig igenom. Det har varit en lång resa med många uppförsbackar, och mycket roligt och kreativt också såklart.

Filmen handlar om en ung kvinna som beger sig ut för att hitta sin försvunna konstlärare. Huvudkaraktären Maya använder sig av lärarens målningar för att hitta honom, då hans mörka drömmar och visioner som hemsöker professorn återspeglas i hans målningar.

Filmen är inspelad i Västmanland och på ön Öja utanför Nynäshamn.

Vilken känsla hoppas du att filmen ska ge till den som tittar?

– En känsla av förundran och en slags drivkraft. Att våga och att vilja våga.

Henrik Pilerud har arbetat med filmen i fem år.

– Det har tagit ganska exakt fem år från det att jag började skriva det första ordet till premiären. Under de tre år som inspelningen har pågått så kom nån pandemi där och störde lite, dålig idé, jag ska inte ha det nästa gång, säger Henrik menande.

Han konstaterar att pandemin gjorde att arbetet tog cirka ett år längre.Till vardags arbetar Henrik Pilerud som lärare på Kopparlundsgymnasiet. Han har även gjort sig ett namn inom cosplayvärlden med sina dräkter, något som märks i långfilmsdebuten i ett 2,30 meter långt stenmonster.

– Det blev ett naturligt steg att kombinera dräkterna med filmarbetet, säger Henrik.

Tidigare i sin karriär har Henrik Pilerrud gjort en mängd musikvideos och kortfilmer, men nu är siktet inställt på att göra fler långfilmer.

– Målet är att det ska öppna dörrar och göra det lättare att göra fler filmer. Nu kan jag visa vad jag kan och att jag har gjort det en gång.

Call of the Unseen kammade hem flera vinster i den internationella filmfestivalen Five Continents International Film Festival, bland annat för bästa regi och bästa kostym.

Filmprojektet har beviljats bidrag från Region Västmanland, hur stor roll har det spelat?

– De kan inte ge så mycket pengar, men allt spelar roll. Sedan har det täckt kanske två procent av alla kostnader och resten av det har jag betalat för ur egen ficka. Men förut kunde man inte få något stöd alls, så att vara med nu när de äntligen kan ge lite stöd, det är väldigt betydelsefullt.

– Men jag hoppas att politiker och andra ska se att det finns ett värde i kultur och att all kultur, inte bara filmskapande, kan behöva lite hjälp. Tyvärr är stödet för kultur ganska bristfälligt i den här delen av landet.

Powered by Labrador CMS