ANNONS

Selma tillbaka på Stora scen!

Föreställningen Antikrists mirakler hade (ur)premiär på Västmanlands Teater i september och har under hösten varit på turné. Nu återvänder den till teaterns Stora scen!

Publicerad Senast uppdaterad

Det här är en annons från Västmanlands Teater

Antikrists mirakler spelas på Västmanlands Teater 3–17 december 2022

PÅ SCEN: Andreas Kullberg, Cicilia Sedvall, James Lund, Josef Törner, Petra Nielsen och Robert Noack.

DRAMATISERING: Stina Oscarson

REGI: Hans Marklund

Läs mer och boka dina biljetter på: vastmanlandsteater.se

Föreställningen bygger på Selma Lagerlöfs roman med samma namn, och är regisserad av Hans Marklund. Hans är en av Sveriges mest erfarna showmakare, koreografer och regissörer. Bland annat har han arbetat med krogshower på Hamburger Börs, Melodifestivalen och Allsång på Skansen.

– Selma var ju en riktig sagotant. Hon skrev ofta en huvudsaklig historia och en hel massa små, runtomkring den. Jag har tagit mig ganska stora friheter med materialet, men jag är övertygad om att både Selma-fans och teaterälskare kommer att gå nöjda ur salongen efteråt. Det är teater för alla sinnen, teater i 4D, säger Hans.

På scen gör 6 skådespelare hela 66 roller. En av huvudpersonerna, Michaela, spelas av Petra Nielsen, en av Sveriges mest kända musikalstjärnor. Tidigare har Petra medverkat i uppsättningar som Cats, West Side Story, Grease och Chicago, stått på musikalscener på både Broadway i New York och på West End i London, samt medverkat i ett antal film- och TV-produktioner.

– Personligen så är Antikrists mirakler bland det häftigaste jag gjort på scen. Här är vi både scenarbetare, skådespelare och musiker vilket kräver både fysisk närvaro, energi och timing. Det finns ett flöde som jag gillar – och det bygger vi upp tillsammans, säger Petra.

Ett teaterkonstens sprintlopp.

Birgit Ahlberg-Hyse, VLT

Det är första gången någonsin Antikrists mirakler görs som teater och här blir Selmas berättelse någonting mer än en rad sammanhängande iakttagelser och sagor – spännande, rolig och vacker. Den bjuder också på en kärlekshistoria som vindlar sig fram genom föreställningens gränder.

– Att medverka i en föreställning som aldrig tidigare spelats är ett privilegium. En riktig wow-känsla! Att det dessutom är en pjäs som bygger på en av Sveriges mest lästa författares minst kända roman är givetvis också oerhört spännande, säger Petra.

Antikrists mirakler är – namnet till trots – en glad och lättsam föreställning, som samtidigt rymmer samhällsfrågor av sin tid. Somliga av dem kanske lika relevanta idag som då.

– Man SKA inte missa denna föreställning. Den ger en fin upplevelse på många sätt. Tro mig, säger Petra.


En av Sveriges mest älskade författare

Selma Lagerlöf fotograferad 1928.

Selma Lagerlöf, född 1858 i Mårbacka, hade redan som sjuåring bestämt sig för att bli författare.

Hennes författardebut kom 1891 med romanen Gösta Berglings saga vilken idag anses vara en av svensk litteraturs största klassiker. Det stora internationella genombrottet kom med romanen Jerusalem som hon skrev efter en resa till mellanöstern, men det var Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som på sikt fick mest internationell uppmärksamhet. Andra verk värda att nämnas är Kristuslegender samt Kejsarn av Portugallien.

Antikrists mirakler skrev Selma år 1897, efter att ha spenderat ett år på Sicilien. Det sägs att romanen är hennes minst kända och mest missförstådda.

År 1909 tilldelades Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur som den första kvinnan och första svensk. Hon var också den första kvinnan i Svenska Akademien.


Powered by Labrador CMS