ANNONS

Seasoning UF: Nike, Amelie, Emma och Jacqueline.
Seasoning UF: Nike, Amelie, Emma och Jacqueline.

Säsongsbaserad kokbok gav UF-pris

Amelie, Jacqueline, Emma och Nike går andra året på Grillska gymnasiet i Västerås. Som en del i utbildningen läser de Ung Företagsamhet och fick i höstas uppgiften att komma på en affärsidé och starta ett företag. En uppgift de löste med bavur – i december belönades de med vinst i UF Västmanlands tävling Alumninästet. – Det känns fantastiskt, det var tuff konkurrens med många jätteduktiga UF-företagare så det blev en bekräftelse på att det vi gör är bra, säger tjejerna.

Publicerad Senast uppdaterad

DET HÄR ÄR EN ANNONS FRÅN SEASONING UF

Företaget Seasoning UF har skapat en lokal, säsongbaserad kokbok som gör det enklare, billigare och godare att äta i säsong. Bakom UF-företaget står 17-åringarna Amelie Kautto, Jaqueline Jessen, Nike Klaesson Hjelm och Emma Emmoth.

Hur kändes det att vinna Almumninästet?

– Vi blev chockade, det kändes förstås jättebra! Det var tuff konkurrens med både bra idéer och grupper. Vi hade övat noga på vår presentation och samspelet i gruppen.

Hur kom ni på idén med en säsongsbaserad kokbok?

– Vi spånade på flera olika idéer och tänkte först lansera ett pulverschampoo. Men det visade sig snart bli ett för stort projekt – vi saknade maskiner, skulle behöva importera varor och det blev helt enkelt för omständigt, berättar tjejerna.

Det var Amelie som kläckte idén med en hållbar kokbok.

– Alla vet att man bör äta efter säsong, men hur? Vad är i säsong?

Varför ska man äta i säsong?

– För att det är både ekologiskt och ekonomiskt hållbart, och med vår kokbok är det dessutom väldigt gott!

Var kommer recepten ifrån?

– Vi fick tipset från vår rådgivare att tänka på om vi kunde koppla boken lokalt på något sätt. Så vi började besöka restaurangerna i Västerås och fråga om de ville bidra med recept. Vi blev mycket positivt mottagna och många ville vara med, bland annat har vi recept från Brasserie Stadsparken, Nya Hatt- fabriken och Elmas Steakhouse. Vi valde också att ta med några personlig familje- recept som ligger oss själva varmt om hjärtat.

Affärsidén med boken är att göra det enkelt och gott att äta säsongsbetonat och att främja lokala kockar och restauranger.

– För 199 kronor får man över 60 sidor med 32 recept, tips på vad som är i säsong för varje årstid och hur man använder råvarorna. Och själva boken är så klart tryckt på Svanenmärkt, återvunnet papper.

Hur gick jobbet med kokboken?

– Det var mycket mer jobb än vi trott, med många sena kvällar, men vi fann snabbt våra roller i gruppen och samarbetet har flytit på bra. Någon är bäst på att designa, en annan på att kontakta kockarna och en tredje på att skriva in och anpassa recepten.

Hur ser framtiden ut för Seasoning Kokbok?

– Vi vill gärna vidare och ser massor av möjligheter. Vi har fått så mycket positiv respons, så vi trycker gärna en uppföljare och utvecklar företaget vidare. Framöver har vi mycket bokat, där vi fokuserar på att vara ute och synas med boken på så många sätt som möjligt.

Hur får man tag i ett eget exemplar av boken?

– Det är lättast att beställa via vår hemsida eller att kontakta oss via sociala medier.

Köp kokboken här: www.seasoninguf.com.se

Kontakt: seasoninguf@gmail.com, 073-323 21 26


Powered by Labrador CMS