ANNONS 

Scener från föreställningen.

Samhörighetsakuten

En humoristisk och ömsint nutidsreflektion.

Publicerad Senast uppdaterad

DENNA TEXT ÄR ANNONS FRÅN VÄSTMANLANDS TEATER.

I centrum står en familj som försöker hålla ihop – trots att världen runt dem blir alltmer svåröverskådlig. Dottern vill bli influencer, mest för att bli sedd, pappan löser bråken i den gemensamma tvättstugan genom att helt enkelt köpa loss den, mamman tränar för att känna att hon gör nånting över huvud taget.

"SÅ absurt och SÅ roligt!" PUBLIKKOMMENTAR

Regissören Anna Pettersson, ett av teatersveriges hetaste namn, känns för många västmanlänningar igen från Moderskärlek (2020) och Omsorgen (2021). Nu är hon tillbaka på Västmanlands Teater med sin nyskrivna Samhörighetsakuten. Här försöker hon med hjälp av humorn att skapa hopp och tillit i en kaosartad värld. Gränser ska flyttas, territorier vaktas och tillhörigheter bevakas.

Hoppas att många, många, både ungdomar och äldre, ser den här! PUBLIKKOMMENTAR

– Det finns få dramatiker som har samtidskommentaren som en ständigt pågående reflex på samma sätt som Anna Pettersson. Som inte kan se på världen utan att värdera den, sätta ord på den och få oss att se den på ett nytt sätt, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Samhörighetsakuten gör hon just det. Den kan beskrivas som en humoristisk och ömsint nutidsreflektion, från ett ganska absurt tidevarv. Här möts man av tre kämpande människor, som är som folk är mest, som försöker hålla fast vid det lilla, det bestående, och vid sin idé om hur livet ska levas. Men perspektiv vänds. Fotfästen tappas. Och skrattet framstår mer och mer som en bra strategi.

Så välkomna till vårens helt klart mest flänga, grundade, roliga, färgsprakande och inte minst igenkännbara föreställning. ”Som om Roy Andersson och Jan Stenmark skulle få ett barn ihop” – som en av skådespelarna beskrev det!

Det var fantastiskt, men så annorlunda. Hur ska jag förklara det här för Göran? PUBLIKKOMMENTAR

Samhörighetsakuten spelas på Västmanlands Teaters Lilla scen 23 mars – 23 april.

KORTA FAKTA

Längd: ca 1 timme. Ingen paus. Plats: Lilla scen, Västmanlands Teater

På scen: Bodil Malmberg, Lilly Sundberg*, William Wahlstedt *Praktikant från Luleå Teaterhögskola

Text, regi, scenografi och kostym: Anna Pettersson 

Ljus och ljudkomposition: Gustave Lund 

Maskdesign: Alexander Wernersson 

Klicka här för att läsa mer om föreställningen och biljettköp

Powered by Labrador CMS