ANNONS

Så växte ishockeyn fram till att bli en av våra mest folkkära sporter

En frusen damm, en plåtburk och robusta grenar som ungefär liknade en ishockeyklubba. Det är så här som ungdomar och vuxna som älskade ishockey spelade det snabba spelet med pucken under tidigare årtionden. En del hade inte ens skridskor på sig. De slank över isytan i vinterstövlar. Dessa nostalgiska tider är för länge sedan borta inom ishockeyn. Ishockey har blivit en populär sport som kan spelas i klubbar nästan överallt i Sverige.

Publicerad

DET HÄR ÄR EN ANNONS FRÅN ISHOCKEY.SE

Kanada anses vara ishockeyns hemland. Ordet hockey kommer från franskan och betyder "krokig klubba". Den första ishockeymatchen som gick till historien ägde rum i Montreal i mars 1875. Men även i länder som Ryssland, USA, Schweiz och alla nordiska länder har ishockey en hög status. Många svenskar har omfamnat sporten och följer ofta de senaste händelserna inom sporten. Ishockey.se har samlat senaste nytt inom ishockey som gör det möjligt att följa alla utvecklingar bara ett knapptryck bort.

De bästa spelarna i ishockeyns historia

Hockey har blivit känt för sina ikoniska storheter. Den allmänt accepterade största spelaren som någonsin gått på isen är Wayne Gretzsky, med smeknamnet "The Great One". Andra som anses vara de största i en epok inkluderar Mario Lemieux, den missbrukande och stoiska Pittsburgh Penguin som återhämtade sig från cancer och drog sig tillbaka för att återvända till toppen av NHL. De mest välkända aktiva duell storheterna i NHL är Alexander Ovechkin och Sidney Crosby.

Taktik i ishockey

Isytan är vanligtvis 60 meter bred och 30 meter lång. Sporten spelas med fem fältspelare och en målvakt. Målet är att få in den svarta hårda gummiskivan i motståndarens mål. Under lång tid var ishockey en sport som spelades utan taktiska finesser. Det var inte förrän på 1950-talet som man började tänka om. Plötsligt började tränare över hela världen tänka på taktik före säsongen. Många hade insett att den rena viljan att vinna inte räckte för att avsluta en säsong framgångsrikt. Tränare i före detta Sovjetunionen och andra östeuropeiska länder anses vara pionjärer på detta område. Två sätt att spela ishockey utkristalliserades. Ryssarna föredrog det korta passningsspelet, som var mindre fysiskt än nordamerikanernas spel i NHL. Eftersom modern hockeyutrustning fortfarande var okänd lärde sig spelarna troligen på en skiffer istället för på ett blädderblock för hockeytaktik. Huruvida hockeyutrustningen bestod av kritor eller magneter var för tillfället av underordnad betydelse. Det var viktigt för sportens utveckling att övertyga spelarna om att man även i ishockey kan vinna matcher med taktiska finesser. Det var först nu som spelarna tilldelades specifika positioner, medan alla tidigare jagade pucken som de ville.

Powered by Labrador CMS