ANNONS

”Mycket prisvärd” appassimento med perfekt matchande recept

Il Capolavoro Appassimento lanserades via Systembolagets beställningssortiment i november 2022 som det bäst prissatta appassimento-vinet i hela sortimentet. Vinet fick ett varmt mottagande av konsumenterna och har på kort tid tagits in i ett flertal butiker, bland andra Västerås-butikerna i Hälla, Stenby och Erikslund.

Publicerad Senast uppdaterad

DET HÄR ÄR EN ANNONS FRÅN ANORA

Il Capolavoro, som på svenska betyder mästerverk, kommer från Apulien, regionen på Italiens klack. Apulien är en skattkammare när det gäller vinproduktion tack vare de gynnsamma odlingsförhållandena som gör att druvorna här ger bättre skörd än på många andra platser. Vinet är en blend framställd av flertalet blå druvsorter från regionen och som var och en bidrar till vinets karaktär. Appassimento-metoden innebär att druvorna får hänga på vinstockarna väldigt länge under säsongen. I det varma och soliga klimatet erhåller druvorna då en hög koncentration av socker vilket medför fyllighet och en hög alkohol i det färdiga vinet.

Il Capolavoro Appassimento har en generös fruktighet med inslag av färska röda bär såsom skogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.

Vinet är en perfekt matchning till en vällagrad italiensk hårdost och passar även utmärkt till lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Det får gärna finnas lite feta eller krämiga komponenter i maten. Ett spännande recepttips är pestospäckad fläskfilé med kryddig potatisgratäng som du hittar här.

Fredrik Schelin på Din Vinguide gav vinet en silvermedalj i december 2022, på Din Vinguides topplistor över röda viner på flaska. ”Ett fylligt vin från det vackra Apulien, den italienska klacken. Doften är fylld av friska skogshallon, kryddor, kakao och torkade frukter. Mycket smak och en fin doft - allt ingår i detta vin. Servera gärna till en härlig köttgryta eller varför inte till ostbrickan. Ett mycket prisvärt vin som passar såväl vardagsmiddagen som söndagens stek.”

LÄS MER OCH KÖP: Il Capolavoro Appassimento Rosso har artikelnummer 58643 och kostar 71 kr. Här kan du se om vinet finns i din butik eller beställa det till ditt närmsta Systembolag.Powered by Labrador CMS