Annons

Hur du blir stor i en småstad

I inlägget “25 superheta affärsidéer att starta i år” listar sajten driva-eget.se ett antal uppslag till att starta eget.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons från Pokerstars.se

I inlägget “25 superheta affärsidéer att starta i år” listar sajten driva-eget.se ett antal uppslag till att starta eget. Några branscher som förutspås prestera bra år 2023 är teknikbranschen där artificiell intelligens (AI) leder tekniktrenderna. En annan idé är att satsa på vägkrogar som erbjuder hälsosamma alternativ till skillnad från rådande utbud av fast food-kedjor.

Med tanke på att genomsnittskonsumenten idag är mer hälsosam än tidigare kan tänkas att människor är villiga att betala mer för ett nyttigt alternativ till snabbmat på bilsemestern. En annan affärsidé är att skapa digitala annonser eftersom annonser i digitalt format numera går om Tv-reklam i popularitet. Idéer i all ära dock - det krävs mycket till för att lyckas som egenföretagare, speciellt i den lilla staden med begränsad kundkrets.

I den här artikeln delar vi med oss av tips på hur du blir stor i en småstad.

Anpassad strategi

En holistisk strategi är A och O när det gäller att lyckas som företagare i småstaden. Detta innebär att man kombinerar flera olika faktorer som sammantaget skapar ett lyckat resultat. Stirra dig inte blind på enbart en åtgärd som att vara billigast i stan, eller att locka in kunder genom trevlig butiksskyltning, försök i stället att tänka brett och varierat. I det senare avseendet kan en jämförelse göras med den högst strategiska pokervärlden där en tydlig och väl genomtänkt strategi omfattar många begrepp som måste kombineras för att vinna konsekvent. Som första åtgärd är det därmed bra om du skissar upp en mindmap där du skriver ner samtliga delar som måste ingå i din strategi för att lyckas - allt från kundnöjdhet och service till marknadsföring och ekonomi.

E-handel och digital annonsering

Den fysiska kundkretsen är måhända mer begränsad i småstaden. Studier pekar dock på att många verksamheter använder sig av e-handel som en metod för att ta sig in på nya marknader med sina produkter och tjänster. Ett sätt att kringgå det faktum att det finns färre kunder där du bor är därmed att bygga upp en e-shop där du bjuder ut dina varor eller tjänster till försäljning. För att lyckas med det krävs i sin tur en robust digital närvaro. Beroende på vilken verksamhet du bedriver kan detta ta sig till uttryck genom en enkel och tydlig hemsida, digital annonsering i sociala medier eller genom SEO-sökordsoptimering och annonsering.


Satsa på kundnöjdhet

Kunderna må vara färre i småstaden men kvantitet innebär som bekant inte alltid kvalitet. Som småföretagare måste du faktiskt inte fokusera på det du saknar, det vill säga en bred kundkrets. Du kan i stället jobba med det du har, dina befintliga kunder. Många är de småföretagare som blivit av med potentiella kunder på grund av bristande kundservice. Satsa därför allt på att ge dina kunder det de vill ha och mer därtill. Gör kundnöjdhet till ett ledord för din verksamhet och se till att en engångskund blir en lojal kund som återvänder flera gånger om. I praktiken innebär det att vara serviceinriktad och lyhörd, att kompensera kunder med rabatter eller alternativa produkter och tjänster när det är relevant - och att göra allt det ovan nämnda med ett leende på läpparna!

Nätverka och var synlig

Att driva eget i en mindre stad behöver inte alltid innebära större utmaningar. Vänder du på det kan det till och med vara till din hjälp eftersom det finns färre konkurrenter i småstaden. Syna gärna sådana konkurrenter i sömmarna för att ta reda på vad de erbjuder som du inte gör och för att lära dig av deras framgångar och misslyckanden. Satsa dock minst lika mycket på att nätverka i staden du bor och öka din synlighet. Det innebär att du och ditt företag deltar i olika evenemang som hålls i staden såsom julmarknader, välgörenhetsevenemang, festivaler och så vidare. Genom att vara ständigt närvarande i olika nätverkssammanhang lär sig invånarna i staden där du är verksam att det går att räkna med din firma i alla lägen och du slår rot som en uppskattad lokal aktör.

Powered by Labrador CMS