ANNONS FRÅN VÄSTMANLANDS TEATER

Ett ikoniskt ögonblick
– och gitarrblues i världsklass

1957. Little Rock, Arkansas. Något historiskt är på väg att hända... Nio svarta skolelever ska börja på en skola som tidigare enbart varit för vita. Händelsen kommer att bli en av de mest upprivande i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia.

Publicerad Senast uppdaterad

Elizabeth och Hazel, en svart och en vit skolflicka, fångas på bild den dagen. Hazel (Ann Petrén) i täten av en vit hatisk mobb, som skriker rasistiska slagord efter Elizabeth (Miriam Aïda), som står i förgrunden, kramande sina skolböcker i famnen. Fotot kommer att kablas ut över hela världen och bli ikoniskt. Hazel och Elizabeth har fångats i ett historiskt ögonblick, somkommer att påverka bådas liv för alltid.

”Det kändes intimt, och man fick känslan av att vi delade rummet, de på scen och vi i publiken. Och så klart gjorde musiken det lilla extra.” Publikommentar

Publikommentar

Trots att decennier har passerat sedan dagen i Little Rock är temat lika dagsaktuellt, och föreställningen bjuder på tillfällen att både reagera och fundera. För är försoning och förlåtelse är möjlig mellan människor, när historien präglats av hat, våld och trakasserier?Ögonblicket är ett skarpt inlägg i debatten om rädslan för det okända och rasismen i det samhälle vi lever i idag, men framför allt är det en varm berättelse med humor och närhet, likväl en musikföreställning sprängfylld med gitarrblues i världsklass. 

Musiken är skriven av USA Grammy-nominerade bluesgitarristen Eric Bibb, som har personliga kopplingar till den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Erics far Leon Bibb var aktiv i rörelsen och kämpade jämsides med bland andra Martin Luther King, Harry Belafonte och Joan Baez. Tillsammans med Västmanlands Teaters Andreas Kullberg har Bibb arrangerat musiken, som bär och för berättelsen framåt.

”En bra blandning av både allvar och humor.”

Publikommentar

Med sin stjärnspäckade ensemble spelas Ögonblicket på Västmanlands Teater, Stora scen fr o m 4 november, men också på turné i länet 21 okt – 21 nov.

ÖGONBLICKET

På scen: Andreas Kullberg, Ann Petrén, Eric Bibb och Miriam Aïda

Lyssna på den specialskrivna musiken: Klicka här.

Spelas på: Västmanlands Teater, Stora scen i Västerås fr o m 4 nov, 2023

Turné: 21 okt – 21 nov, 2023Kungsör, Fagersta. Skinnskatteberg, Arboga, Norberg, Köping, Surahammar, Hallstahammar

Läs mer och boka biljetter: Klicka här.

Powered by Labrador CMS