ANNONS

Bra knivar är de viktigaste verktygen i ett kök

Vare sig man är en utbildad kock eller man bara älskar att laga mat, så är välslipade knivar de viktigaste verktygen i ett kök. Därtill är det mest förmånligt att ha knivar av olika slag. Till exempel knivar för kött, fisk, grönsaker eller för speciell matlagning som japanska knivar.

DET HÄR ÄR EN ANNONS FÖR HERROLOV

En bra allroundkniv utgör en god bas i ditt kök. Precis som namnet säger så kan denna kniv användas till det mesta, från att hacka grönsaker till att skära olika köttsorter. Denna kniv bör vara den första i din samling som har kostat dig lite extra och med regelbunden god vårdnad kommer den alltid att vara en god vän i ditt kök.

Om fisk är en given råvara i ditt kök bör du investera i en tillförlitlig filékniv. Knivbladen på dessa knivar är så pass tunna att de är en smula böjbara, vilket gör att det blir lättare att filea fisken och att putsa köttet. 

Andra goda investeringar för ditt knivsortiment är en liten skalkniv och en sågtandad kniv som bland annat passar för att skära bröd. Vilka knivar du väljer beror främst på hur mycket pengar du vill spendera och vilka speciella behov du har i ditt kök. Investera även i bästa knivslipen för att underhålla dina dyrgripar.

Några tips för att utvecklas som kock

Även om du inte jobbar som en kock, så kan matlagning vara en så stor passion att ditt kök betraktas mer som ett restaurangkök. Allt eller merparten av det som används för matlagningen har omsorgsfullt valts ut, för att kunna vara en bättre kock.

Se till att knivarna blir slipade minst en gång om året. Välslipade knivar gör merparten av jobbet och avlastar dina händer och armar. 

Istället för att börja testa på allt möjligt, så försök hitta din egen stil eller smak. Börja i små portioner och med lättare svårighetsgrad. Kanske har du redan hittat en nisch, till exempel mat från en specifik världsdel eller hälsosam mat.

Inför varje matlagning bör man vara försäkrad om att alla ingredienser finns hemma och att de hjälpmedel som underlättar matlagningen finns till hands. Ha gärna allt nära till hands när det är dags att börja kocka.

Våga experimentera, men i lagom dos. Ju mer du lär dig om olika råvaror, desto lättare blir det för dig att så kallat leka dig fram till egna recept.

Använd dig av olika tillagningssätt för att manipulera fram olika smaker och konsistenser i råvarorna. Till exempel rosta kryddor, stek tomatpuré, ugnsbaka grönsaker och bränn av alkohol.

Kombinera olika texturer av maten på tallriken, som krämig ost till en krispig sallad eller het chokladsås över kall glass.

Powered by Labrador CMS