Annons

ANNONS: Ingen större minskning av antalet skuldsatta i Västerås

Trots att en ökad styrränta har gjort det mycket dyrare att ta lån så fortsätter skulderna att växa. Västerås följer resten av landet vad gäller utvecklingen av ekonomin. De senaste åren har viss minskning av arbetslöshet noterats vilket givetvis kan få en positiv effekt på skuldsättningen.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons från finansvalp.se

Västerås stad hjälper till med rådgivning

För den som har svårigheter att betala tillbaka lån finns det flera vägar att gå. Idag är det till exempel ganska vanligt att samla lån för att få ner kostnaderna för skulder. Den som upplever att det är svårt att betala in skulder kan få hjälp av Västerås Stad som har rådgivning för den som är folkbokförd i staden.

Rådgivningen kan ges via telefon och den kostar ingenting. Detta kan också vara en hjälp för den som kanske inte dras med enorma skulder men som tycker att det är svårt att få ekonomin att gå runt.

Arbetslösheten i Sverige minskar

Senare statistik för Västmanlands län och Västerås har visat att arbetslösheten ligger på cirka 10 procent. Det placerar regionen på 40:e plats jämfört med andra län i Sverige. Överlag så är arbetslösheten på väg ner i Sverige. Det är inte tal om stora förändringar men dock en rörelse i rätt riktning.

Nu är det dock inte säkert att ett jobb blir samma sak som minskade skulder. Tidigare har vi sett på topplistan med mest skuldsatta personer i Västerås. Den som toppade ligan då var en man på 75 år med skulder på över 1,5 miljarder kronor.

Det säger ju sig självt att det ska till lite mer än ett nytt jobb för att betala av den skulden! Fast vi kan ju se att de allra flesta som har skulder inte kommer upp i sådana rekordnivåer. Många gånger går det att lösa skuldbördan med en stadig inkomst samt hjälp med samlingslån och en bättre planering av ekonomi.

Stödpaketen har varit en hjälp

År 2022 kunde Kronofogden konstatera att historisk få var registrerade som skuldsatta i deras register jämfört med tidigare år. Skuldberget var dock rekordstort. Det man kunde se var att stödpaketen som gavs under pandemin 2020-2021 gav en slags krockkuddeeffekt.

Att skuldberget ändå växte kopplas starkt till den växande räntan som får skulderna att växa till mycket större belopp. Intressant att notera med Kronofogdens statistik och analys är ju att det beteende som blivit så vanligt bland låntagare i Sverige fortfarande får betydelse för storlek på skulder och möjligheten att betala tillbaka.

När det bara är ränta och avgifter som betalas av så minskar inte skulden. För många innebär detta till sist att det blir till skuldsanering. Med en så bra och gratis tjänst i Västerås för ekonomisk rådgivning så borde dock många Västeråsbor kunna undvika detta och få ordning på ekonomin!

Powered by Labrador CMS